__________

__________

__________

__________

__________

__________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

750 деца от община Мездра ще бъдат прегледани профилактично от медицински специалисти

От днес започват профилактични здравни прегледи на деца на възраст от 5 до 9 години в община Мездра. Скринингът ще бъде проведен от офталмолози, ортопеди и психолози в рамките на проект "Достъп до здраве", финансиран от Международен женски клуб – София. Очаква се да бъдат прегледани повече от 750 деца от детските градини и училищата в общината.

Проектът е резултат на съвместната инициатива на Фондация BCause и община Мездра. Прегледите се осъществяват от специалисти от УМБАЛ „Александровска“, благодарение на дългогодишното партньорство на Фондация BCause с Фондация "Направи добро – Александровска".
Първите спирки на екипа специалисти от УМБАЛ „Александровска“ бяха градското основно училище „Христо Ботев“, където през лекарите преминаха над 170 деца, както и основно училище „Васил Кънчов“ в село Моравица, където през прегледите за очни, ставни и костни заболявания преминаха 11 възпитаници.

След приключване на прегледите, специалистите ще подготвят анализ и ще предоставят информация за резултатите. Възрастовата група е избрана не случайно – това е възрастта, в която при открит проблем най-ефективно може да се помогне на детето.

Подобен пълен скрининг не е провеждан в нито една община и сме изключително благодарни на Международния женски клуб, че ни подкрепи в това начинание.
 
_DSC9150
_DSC9153
_DSC9155
_DSC9159
_DSC9161
_DSC9163
_DSC9167