__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

__________

placeholder

България и Сърбия в общ кулинарен проект

_DSC9069

„Българо-Сръбско гурме влак“ е името на проект, по който представители на Висшето бизнес училище в сръбския град Лесковац бяха на посещение при своите колеги от ПГ „Алеко Константинов“. Ученици и студенти съвместно изработиха хляб от лимец, който в рамките на проекта ще бъде сертифициран. Домакините от ПГ „Алеко Константинов“ в Мездра бяха приготвили традиционни врачански лютики, а гостите от Сърбия- традиционния за западната ни съседка айвар.

Общата цел на проекта по програма INTERREG-IPA CBC България – Сърбия е да се увеличи броят на туристическите продукти в трансграничния район, чрез прилагане на иновативни подходи в областта на туризма, включващи разработването и защитата на културното наследство. Проектът е стартирал през месец юли 2017г. и завършва през октомври 2018г. 

“Дейностите, които ще бъдат извършени в ПГ “Алеко Константинов“ са оборудване на кухнята със съвременни и високо технологични уреди, както и обучение на 20 студента от Висшето бизнес училище в Лесковац, тук в Мездра. На 23 април предстои 23 ученика от нашето училище да заминат за Лесковац на обучителен семинар. Също така сме предвидили посещение на 10 професионални готвачи от Сърбия и 10- от България, през месец май тази година, които да посетят нашето училище и да проведат обучителен семинар с нашите ученици. През месец юни пък българските готвачи ще посетят Република Сърбия по този проект“, каза директорът на Професионална гимназия „Алеко Константинов“ -инж. Христинка Минова.

Кметът на Община Мездра инж. Генади Събков бе сред гостите, уважили дейностите по проект „Българо-Сръбско гурме влак“. Той разгледа обновената кухня на професионалната гимназия, като пожела на участниците и от Сърбия и от България, никога да не спират гурме влака, защото по този начин обогатяват познанията си за кулинарната култура на цяла Европа.

„ Балканската кухня е известна със своите възможности, традиции и новости. Сигурен съм, че има какво да дадете не само на нас, тук на Балканите с този проект, а и да обмените опит и това което правите да бъде полезно за цяла Европа. Пожелавам успех на всички участници и както виждате границите никога не са ни деляли, напротив -винаги са ни събирали“, каза инж. Събков пред ученици и гости.

Директорът на учебното заведение поясни, че през месец август предстои посещение на фестивала „Рощилиада“ в Сърбия, където учениците от гимназията участници по проекта, ще могат да се запознаят със спецификата на сръбската национална кухня.
 
_DSC9076
 
_DSC9077
 
00030.MTS.00_00_01_21.Still001
 
00029.MTS.00_00_04_19.Still001
 
00049.MTS.00_00_34_08.Still001
 
00045.MTS.00_00_21_05.Still001
 
00046.MTS.00_00_03_20.Still001