__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

__________

placeholder

Превенция от разпространение на вируса на Африканска чума по свинете

1462232_orig
 
Във връзка с констатирано ново огнище на африканска чума (АЧС) на територията на с. Тутраканци, община Провадия, Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/ разработи крактки съвети за земеделските стопани, с цел разпознаване на вируса и превенция от разпростарянавенто на болестта.
Африканската чума по свинете е силно заразно заболяване, от което не могат да бъдат засегнати хора. 
За предотвратяване на разпространението на вируса от засегнатите райони е необходимо собствениците на животни да спазват следните правила:
-      Домашните свине не трябва да се хранят с отпадъци, съдържащи остатъци от свинско месо.
-      Прясното месо, добито за лична консумация, трябва да се преработи термично.
-      От прясното месо не трябва да се произвеждат сурово-сушени месни продукти.
-      Вътрешните органи и сланина трябва да преминат термична обработка.
-      Заразеното свинско месо е потенциален източник на разпространение на вируса, поради което не трябва да напуска дома на собственика. Може да се консумира след термична обработка.
-      Опаковките, в които е било съхранявано замразено месо, също са потенциален източник на инфекция, ако бъдат изхвърляни като отпадък.
Ако преди клане на свине за лично консумация стопаните забележат симптоми като загуба на апетит, ускорено и затруднено дишане, секреция от носа и очите, некоординирани движения, кървава диария, видими подкожни кръвоизливи по крайниците и ушите или по време на клане установят кръвоизливи по целия труп, НЕЗАБАНО ДА УВЕДОМЯТ ВЕТЕРИНАРЕН ЛЕКАР И ДА ПРЕУСТАНОВЯТ ОБРАБОТКАТА НА ТРУПА!
Това е смъртоносен вирус, който засяга домашните и диви свине, като последният е носител за вируса. В момента няма ваксина и няма лечение. Тя не засяга човешкото здраве, но нанася големи икономически загуби на засегнатите страни.