__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Бабинден в АГО на мездренската болница

IMG_3378
Екипът на Акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ – Мездра чества своя професионален празник – Деня на родилната помощ, по-известен като Бабинден. Кметът на Общината инж. Генади Събков, секретарят Севдалина Джамбазка и директорът на дирекция „Социални и хуманитарни дейности“ Елена Нанова отрупаха с цветя и подаръци завеждащия отделението д-р Владимир Цеков, управителя на болницата д-р Илияна Михайлова и целия персонал на АГ отделението.
 
Подаръци получиха двете момиченца Виктория и Ванеса и техните майки Христина Кьосева и Паолина Младенова. За щастливите майки това е второ раждане, а в къщи ги чакат татковците – „майстори“, заедно с по-големи момченца.
 
Д-р Владимир Цеков и екипът му почерпиха гостите и припомниха, че за 2018 година 197 са родените деца, от тях - две двойки близнаци. Завеждащият отделението сподели какви са най-спешните нужди на отделението, а кметът обеща съдействие за поддържане на високото ниво на родилното и улесняване работата на лекари и акушерки.

По-късно кметът посети и първото за 2019 година бебе, родено на 2 януари – Васил Николов от Мездра и последното за 2018 г. – Цветозар Митев от с. Боденец, роден на 31 декември. Момците получиха освен играчки и сребърна гривничка с червен конец – против уроки и за късмет.

От 1951 година 21 януари е обявен за Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. 
Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" – жените, които помагали при раждане на младите булки и невести. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, "бабували" на родилките.
IMG_3358
 
IMG_3370
 
IMG_3371
 
IMG_3374
 
IMG_3399
 
IMG_3407
 
IMG_3428
 
IMG_3438