__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

__________

placeholder

Мнозинството в Общинския съвет на Мездра гласува отново напук

IMG_7945
Почти час и половина продължиха дебатите по годишния отчет на управлението на Община Мездра за 2018 г., представен от кмета инж. Генади Събков пред Общинския съвет на редовно заседание, проведено на 28-ми февруари.
 
Инж. Генади Събков отчете финансовата стабилизация и привличането на средства от национални и европейски програми.
„Заварихме Община Мездра с 8.5 милиона лева задължения, от които успяхме да върнем 6 000 000 лева. Това са парите, необходими за асфалтирането на 300 улици. С тези средства можехме да направим по 10 улици в населените места от Общината“, каза кметът.
 
Той напомни, че привлечените средства от външно финансиране са на стойност 8 310 000 лева, от които над 3.25 млн.лв. са за саниране на сгради. Мерките за енергийна ефективност се ползват от повече от 1/6 от жителите на Мездра.
По време на дебатите се изказаха Ивайло Тодоров и Яна Нинова от ГЕРБ, Николинка Кътовска от АБВ, Георги Валентинов и Огнян Петров от Народен съюз, които до голяма степен политизираха дебата и вместо за свършено и несвършено през миналата година, влязоха в предизборна кампания месеци преди местните избори.
 
След 15-минутна почивка, дадена заради разгорещените страсти в залата, се стигна до гласуване, от което се възползваха едва 13 от присъстващите 20 съветници. От тях 8 бяха „за“, 1 беше „против“, а четирима се въздържаха, с което отчетът не беше приет. Не последва регламентирана от Наредбата за работа на местния парламент информация кои от присъстващите не са дали вота си.
15 точки разгледаха по време на февруарското си заседание съветниците в Мездра. Те одобриха докладите за дейността на Районното управление на полицията в Мездра, изготвен и представен от началника Красимир Митов, както и отчета за дейността от последното тримесечие на 2018 г. на „Екопроект“ ООД, което стопанисва регионалното депо за твърди битови отпадъци. В залата присъства управителят му Начко Найденов.
 
Мнозинството одобри и състава на постоянната комисия за избор на контрольор на МБАЛ – Мездра, както и предложението на кмета Събков за кандидатстване пред оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за предоставяне на патронажна грижа. Набързо съветниците одобриха и предложения за разпореждане със земеделски земи в селата Боденец, Царевец, Крапец и Ослен Криводол.
 
Като извънредна точка беше внесена и молбата за финансова помощ на местното читалище „Просвета 1925“, което има желание да купи нови костюми. Предложението бе подкрепено от кмета на Общината. Сумата за костюмите беше увеличена с 1 000 лева и вместо поисканите 2 657 лева читалището ще получи 3 657 лева.