__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

__________

placeholder

Урок по сомелиерство

IMG_9239
Оригинален открит урок на тема: „Виното-страстта на сомелиера“ се проведе в Професионална гимназия „Алеко Константинов“. Участваха ученици и преподаватели от ПГ по облекло от Бяла Слатина, ПГ в село Габаре, СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Криводол. Сред публиката бяха началникът на Регионалния инспекторат по образование Галина Евденова, инж. Петя Личева – експерт по професионално образование, Ерика Йончовска и Юлия Атанасова от Кариерен център – Враца.
 
Учениците от 11 и 12 клас  - професия „Ресторантьор“, специалност „Кетъринг“ откриха урока с презентация за виното.
Специален гост –презентатор беше заместник управителят на луксозния хотел РИУ Правец Ризорт Денис Ненчев, който представи по изящен начин избрани бели и червени вина. Демонстрацията разбули някои тайни от занаята, неизвестни на широката публика, както и тънкостите при сервирането на питието.
 
Присъстващите научиха за специалния съд, наречен декантер, който сомелиерите използват при дегустация на червено вино.
Присъстващите дегустираха бяло, червено вино и розе. Изненада предизвика специфичен уред, чрез който червеното вино може да бъде състарено. Той се използва от производителите на „божествената напитка“ за установяване на вкусовите качества при бутилиране и престой в стъклена бутилка.
 
Демонстрацията продължи с приготвяне на различни коктейли, с които бъдещите бармани да впечатляват любителите на виното.
 
IMG_9231
 
IMG_9233
 
IMG_9238
 
IMG_9244
 
IMG_9214
 
IMG_9217