__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Инж. Събков в Горна Бешовица: Можеше да направим по 10 улици в населено място

G.B.2
Кметът на община Мездра инж. Генади Събков отчете свършеното от администрацията през 2018 г. пред жителите на Горна Бешовица.
 
Огромен успех са мерките за енергийна ефективност, въведени в над 60 сгради в частния и публичния сектор.
„Започнахме мандат 2015-2019 с над 8,5 милиона лева задължения. Това, по изчисленията на строители и конструктори, са по 10 улици на населено място, които можеше да направим. Въпреки трудното положение обаче само през 2018 г. успяхме да привлечем над 8,3 милиона лева външно финансиране с проекти по програми от Европейския съюз. Над 2 000 души в момента могат да се радват на по-ниски битови сметки и по-голям комфорт, само защото жилищата им са санирани. Всеки шести човек в Мездра е усетил ползите от санирането.“, каза Събков.
 
Една от причините за стабилизирането на общинските финанси е инвестирането в техника и човешки ресурси на Общинско предприятие „Чистота“.
 
„Най-ниската оферта, която получихме за ремонта и консервацията на подпорната стена на автогарата в Мездра, беше 15 000 лева.
Ние, с усилията на общинското предприятие „Чистота“, успяхме да направим ремонта на стената осем пъти по-евтино. Питат ме откъде идват икономиите. Ето – инвестирайки в нашето предприятие, в нашите хора, успяваме да работим по-бързо, по-евтино и със засилен контрол.“, допълни Събков.
 
Друга голяма инвестиция се очаква през идните месеци, когато ще започне строителството на компостираща инсталация съвместно с община Враца. По този начин ще се намалят количествата отпадъци, които попадат на регионалното депо край Враца.
 
„От 2020 г. само таксата, която плащаме на РИОСВ – Враца ще, скочи на 95 лева за тон боклук. Това е убийствено, затова търсим начини да сепарираме отпадъците още преди да стигнат сметоизвозните машини. Ако отделяме зелените и строителните отпадъци и те не попадат в общото количество, то икономиите ще са огромни.“, заяви по отношение на сметосъбирането Събков.
Старата църква в Горна Бешовица за този момент е в етап на преработване на проекта, поради пропуски в предишния. От фирмата-изпълнител са готови да преработят първоначалната идея, за да може да отговаря на изискванията на държавните органи и да гарантира крайния успех на проекта.
 
Жителите на селото отправиха въпроси относно преминаването на тежкотоварни превозни средства през Горна Бешовица.
„Изпратихме длъжностни лица от ДАИ и полицията с мобилна станция за измерване теглото на камионите. Шофьорите не пожелаха да се качат на станцията, защото глобата за неизпълнение на полицейска заповед започва от 50 лева, докато за претоварване на камион глобата започва от 500 лева. Очаквам от АПИ да оправи пътните участъци между Мездра и Горна Бешовица и между Ребърково и Лютидол.“, отговори Събков.
 
Горнобешовичани се оплакаха също от качеството на питейната вода,  причината за което е замърсяване в резервоара. Оказва се, че резервоарът не е измиван от поне 3 години.
 
„Няма да оставим хората от ВиК дружеството, докато не измият напълно резервоара. Ще съблюдаваме и начина, по който се възстановяват авариите. Лично аз ще ги контролирам, но проблемите ще се разрешат.“, каза Събков.
В селото ще бъде доставен и контейнер за стъкла, защото се оказва, че много жители имат непотребни бутилки, буркани и прозорци, които могат да бъдат разделно събрани и депонирани.
 
На инж. Генади Събков бе връчен поздравителен адрес за бързата работа на администрацията във връзка с обстоятелствена проверка на сгради, строени през 40-те години на XX век.
 
G.B.1