__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Кметът на община Мездра инж. Генади Събков отчете свършеното от администрацията през 2018 г. пред жителите на селата Люти брод, Моравица и Руска Бела

IMG_6731
Инж. Събков отчете постигнатото за три години и половина от мандата си като кмет на Общината, като отбеляза:
„През 2015 година, когато влязох в Общината като кмет, наследих над 8.5 милиона задължения на моите предшественици. Днес вече имаме върнати 6 милиона от тях.
 
Успяхме да спрем източването на общинската хазна и да превърнем ОП „Чистота“ в едно работещо предприятие, което да е в помощ на хората. Благодарение на тях успяваме да поддържаме инфраструктурата на Общината ( пътища, сгради, детски площадки…).
 
Ако не бяха тези кредити, които бяхме принудени да връщаме, можехме да направим по 10 улици във всяко едно от 27-те населени места в Общината. Благодарение на усилията ни и изключителната финансова дисциплина Община Мездра се ползва с голямо доверие пред Министерство на финансите. Неслучайно ни бяха отпуснали кредит в размер на 1 689 000лв. за погасяване на друг кредит, свързан с водния цикъл на Мездра и пречиствателната станция край града.
 
И виждайки какво е положението на Общината пред финансовите институции, предложих на Общински съвет Мездра да вземем един дългосрочен безлихвен заем с цел да подобрим положението в общината, да можем да изграждаме, да правим улици, да реновираме – те отказаха. Проведохме две сесии, изключително неплодотворни. На едната не дойдоха и бойкотираха заседанието, а на другата 11 съветници от ГЕРБ,АБВ и Народен съюз, гласуваха против това Община Мездра да се развива.
 
От това тяхно решение последва Министерство на финансите си удържи капиталовата субсидия в размер на 900 хиляди лева и на практика тази година нямаме капиталова програма. Удържаха си и изравнителната субсидия – 800 хиляди лева. Така на практика тези 11 съветници се опитаха да поставят Общината на колене и да блокират работата на администрацията, но ние намерихме решение и само за миналата година сме привлекли външни средства по различни програми в размер на 8 300 000 лева.“
 
Кметът на града сподели пред жителите на Люти брод, че зад тези външни средства стоят саниране на жилищни блокове, едно-, дву- и многофамилни жилищни и обществени сгради. Инж. Събков заяви още, че над 2 000 души в момента могат да се радват на по-ниски битови сметки и по-голям комфорт само защото жилищата им са санирани. Той сподели, че на повечето домакинства получили безплатно саниране на жилищата, месечните разходи за отопление са паднали наполовина.
 
Като една от причините за стабилизирането на общинските финанси е инвестирането в техника и човешки ресурси на Общинско предприятие „Чистота“.
 
„Откакто стабилизирахме комуналното предприятие в Мездра, разходите ни за ремонти намаляха драстично. Така успяхме да се оборудваме с техника, която дори в съседната на нас Община Враца нямат. По този начин, инвестирайки в нашето предприятие, в нашите хора, успяваме да работим по-бързо, по-евтино и със засилен контрол.“ – допълни инж. Събков.
 
Пред жителите на село Люти брод кметът на Община Мездра пое ангажимент селото да се превърне в перлата на Искърското дефиле с провеждането на Национален фолклорен събор „Де е българското“.
 
„В рамките на миналата година тук в селото успяхме да отремонтираме покрива на пенсионерски клуб и още няколко сгради. В момента почистваме и облагородяваме района около посетителския център на ПП „Врачански Балкан“, където ще се проведе и фолклорният фестивал. Възнамеряваме да асфалтираме и стария път в Люти брод, за да може да има по-лесен достъп до фестивалната сцена. В района вече е отремонтирана и пусната в експлоатация чешмата, която години наред не функционираше. Изчистихме и подравнихме пътя край реката и под моста. Очаквам до няколко дни да получа отговор от ПП „Врачански Балкан“ за проект, свързан с изграждане на площадка за отдих по ПУДООС. Ако не успеят те да го спечелят, ние ще изградим това съоръжение със собствени сили и средства“ – каза кметът на Община Мездра инж. Генади Събков.
 
Жителите на балканското село благодариха за всичко свършено от кмета на Общината и неговия екип, като споделиха и някои проблеми в селото, които той обеща да разреши.
 
В село Моравица инж. Събков сподели, че тази година над 14 милиона лева са привлечените външни средства в Община Мездра по различни програми. По проекта за воден цикъл на няколко села в Общината, сред които и Моравица, освен подмяна на 8 090м водопровод при помпената станция в селото, каптаж „Макрешница“, откъдето Моравица черпи вода, ще бъде изградено и пречиствателно съоръжение. Така ще се използват по-ефективно водните ресурси и ще се подобри средата и качеството на живот на над 3 500 души. Проектът е на стойност 5 519 670 лв., като най- голямата инвестиция е именно в село Моравица.
 
„Освен че ще ви бъдат подменени тръбите, проектът е така направен, че улиците, по които ще се копае, ще бъдат асфалтирани от бордюр до бордюр“, допълни пред жителите на Моравица инж. Събков.
 
По молба на местните той пое ангажимент да бъде отремонтиран салонът на училището, където се провеждат изяви по различни събития. Ремонт ще бъде извършен и на две площадки в селото, едната от които в двора на детската градина.
 
Кметът подчерта и успехите на местния футболен отбор и детско-юношеската школа към него, като обеща да подкрепя децата в селото. Бяха отчетени и усилията, които е положила Община Мездра да запази местното училище, въпреки непрекъснатия натиск от различни институции то да бъде закрито.
 
„Това училище ще продължи да го има, докато интересът на децата, колкото и малко да са те, съществува. Наша отговорност е да дадем добро образование на децата си и да ги задържим в училището“- категоричен бе инж. Събков. 
 
Липсата на удобен транспорт до Общинския център бе един от сериозните проблеми, за чието решение жителите на село Руска Бела помолиха инж. Събков.
 
„Ще разговарям отново с управителя на основния превозвач на територията на Общината и ще се опитам да решим този проблем. Най- голямото ми желание е и с това общинско предприятие да работим така, както с ОП “Чистота“. Тоест ние да извършваме тези превози, но на този етап е много трудно. Проблемът в транспортния сектор не засяга само вашето село, той е сериозен за цяла Северозападна България. Фирмите не проявяват интерес, и то чисто икономически, към малки дестинации, тъй като работят на загуба. Проблем се оказва и липсата на достатъчна компенсация от страна на държавата към тези фирми. Оказва се, че за превозвачите е много по-изгодно да извършват превоз на пътници до заводи като този в Мездра и Ботевград, отколкото в малки населени места.
 
 Много ми се иска тези превози да ги извършва нашата фирма „Мездра Автотранспорт“, но за съжаление на този етап е много трудно“, сподели инж. Събков пред жителите на Руска Бела.
 
Пред тях той заяви, че Общината прави всички възможно да подкрепя и подпомага Общинската болница, тъй като това е единственото здравно заведение, което може да обслужва максимално бързо жителите на 27-те населени места в Общината.

IMG_6738
 
IMG_6747
 
IMG_6757
 
IMG_6765
 
IMG_6768
 
IMG_6780
 
IMG_6790