__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

XIV национален фолклорен събор „Де е българското“

_DSC7978
 
На откритата сцена в с. Люти брод, в близост до природния феномен „Ритлите“, се състоя XIV национален фолклорен събор „Де е българското“.
 
За първи път тазгодишното издание на националния фолклорен събор се провежда в красивото балканско село Люти брод и се посвещава на всички герой, отдали живота си за свободата на Родината. Мястото на фестивала не е случайно избрано – селото е исторически свързано с подвига на поета-революционер Христо Ботев и неговите четници, загинали геройски в сраженията с турците в далечната и кървава 1876 г.
 
В обръщението си към присъстващите кметът на община Мездра направи пространен обзор на събитията, свързани с последните боеве на четата на Христо Ботев и с неувяхващата историческа памет на населението от борческия Искърски край.
 
„Всяка педя българска земя е напоена с кръвта на предците ни. Днес не ни се налага с оръжие в ръка да браним Родината, но на всяка цена трябва да съхраним паметта и опазим живи спомените от нашата славна история. Горди от постигнатото, в търсене на ново вдъхновение и сила, организираме събора „Де е българското“, тук, в прекрасното село Люти брод.
 
С желание за популяризиране на различни обекти от природното и културно наследство на община Мездра, тази година решихме да проведен фолклорния празник в с. Люти брод, в подножието на природния феномен Ритлите, край брода на река Искър.
 
Днес ние посвещаваме този фолклорен събор на героя-революционер Христо Ботев, на неговите четници и на всички български герои, воювали за свободата и независимостта на Отечеството ни.
 
Нека екнат билата на Балкана от гласовете на изпълнителите, дошли отблизо и далеч за XIV фолклорен фестивал „Де е българското“! Защото българското е тук – в гънките на балкана, на брега на река Искър, под това родно небе, върху тая свята родна земя!“
 
В първата част на събора бяха представени индивидуални изпълнители и колективи с репертоар от бунтовнически песни, тематично обвързани с 2 юни. В 12:00 ч. всички участници в събора – изпълнители и публика, отдадоха почит на подвига на войводата Христо Ботев и всички загинали за свободата на България. Беше поднесен венец на паметника на поета-революционер Христо Ботев. Рецитал по текстове на народни песни от нашия край, възпяващи делото на Ботев и неговите четници и мъченическата им смърт беше изнесен от ученици от ПГ „Алеко Константинов“ – гр. Мездра. По стар народен обичай беше раздаден курбан за здраве на присъстващите, осветен от Отец Тома.
 
В богатата фестивална програма се включиха общо 34 индивидуални и колективни изпълнители (6 индивидуални изпълнители и 29 женски и мъжки фолклорни формации и вокални групи), 5 танцови формации, един оркестър.
 
Красивото планинско селце събра на своята сцена над 500 самодейци от областите Враца, Плевен, Монтана и София. Публиката имаше възможност да се наслади на изключително богата и разнообразна програма – автентичен фолклор, шлагерни и авторски песни, народни песни и танци, изпълнение на окарина. Обичаната народна певица Славка Калчева зарадва своите почитатели с едночасов концерт.
 
В паметния ден на Ботев и загиналите за народна свобода Българското беше събрано тук – в подножието на „Ритлите“, край легендарния Искър, срещу историческия Рашов дол. Прозвуча в песните, избликна в ритмите, притихна под звука на сирените и се огледа в очите ни, озарени от буха български – твърд като скалите, вечен като реката.
 
_DSC7983
 
_DSC7981
 
_DSC8006
 
_DSC7975
 
_DSC8052
 
_DSC8022
 
_DSC8009
 
_DSC8097