__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Три общини си дадоха среща в Мездра за „Празници на Искърското дефиле“

 

_DSC8236

С познавателни обиколки из туристическите забележителности на община Мездра и кръгла маса за проблемите на туризма започна тазгодишното издание на „Празници на Искърското дефиле“, чиито домакин тази година е община Мездра.

„На кафе при кмета на община Мездра“ се събраха участници от трите общини – Мездра, Своге и Столична – район Нови Искър. Екипите бяха тематично обособени – литератори, художници и етнографи, както и представители на местните администрации.

IMG_9998

На откриването кметът на община Мездра инж. Генади Събков приветства с „Добре дошли“ присъстващите и сподели:

„За мен е чест и удоволствие да бъда сред представители на интелигентните и творчески хора от трите общини. Ние, като екип, се стремим да създаваме и инициираме енергийно зареждащи прояви за хората от нашата Община. Тази година проведохме по по-богат начин майските празници на културата и фестивала „Добре дошли в Средновековието.“ Посетителите на АК „Калето“ успяха да се докоснат до историята на нашия край, научиха интересни неща, усетиха атмосферата на средните векове.

Уважаеми творци, ъзхищавам ви се, че успявате да останете верни на себе си, да търсите красивото и да го отразявате по най-добрия свой начин.“

Проведеният ползотворен разговор засегна проблемите за приемствеността между поколенията, за привличането на младите хора към изкуството, за приобщаването им към традициите. Инж. Събков подчерта:

„Имаме огромна даденост – талантливи деца. Иска ми се малко повече да търсим талантите, да ги активираме и окриляме. Не парите са най-важното – деветдесет процента от победите са в главите на хората.“

Представителите на гостуващите общини споделиха добри практики в тази насока, които да се ползват като положителен опит. По атрактивен и интересен начин пред гостите беше поднесена историята на община Мездра чрез видео продукциите „Легенда за реката“, „120 години община Мездра“ и „Документално видео за Историята и забележителностите на Общината.“

През първия ден творци от литературните клубове на Искрец, Своге и Мездра потопиха присъстващите във виталния си поетически свят. Краеведите поднесоха интересни тълкувания на народната метеорология, съвременен прочит на народни умотворения, проучване за генерал Паренсов. Екипът на район Нови Искър представи арт-работилница, художници рисуваха от натура. Творческият ден беше посветен на 119-ата годишнина на бележития наш земляк – скулптора Иван Фунев. Представените художествени творби за пореден път доказаха, че изкуството наистина се носи в душата и сродява хората.

IMG_0023

Вторият ден на празниците бе ден на туризма. Представителните групи имаха възможност да посетят едни от най-забележителните туристически дестинации на община Мездра: Черепишкия манастир, природна забележителност „Ритлите“ край с. Люти борд и АК „Калето“. Срещата продължи в заседателната зала на община Мездра, където беше проведена кръгла маса, включваща презентации и дискусии по проблемите на туризма и туристическото обслужване. Присъстващите споделиха, че в професионалните гимназии по ресторантьорство и кетъринг се съчетава образование с професия, отговаряща на изискванията на развитието на туристическата индустрия.

Прекрасен финал на вечерта бе концертът на „Симфониета“ – Враца, стоплил душите на присъстващите в Дом на железничаря.

IMG_0153

Най-атрактивен бе третият, заключителен ден на Празниците на Искърското дефиле, в който се проведоха „Фермерски игри“ на открито.

Отбори от по шест човека от всяка администрация се състезаваха в различни дисциплини, свързани с дейности от ежедневието – шиене на копчета, връзване на вратовръзка, варене на кафе в джезве, пренасяне на колежка, опаковане на подарък и др.

 

Наглед простички, обикновени и стандартни, те позатрудниха участниците, които се състезаваха за бързина, прецизност, майсторство и изисканост. Третият ден завърши с традиционното надпяване „Искърски напеви“ и надиграване по двойки „Ръченица на поляната“.

Празниците на Искърското дефиле за пореден път потвърдиха, че са полезна практика, обогатяваща впечатленията и познанията за историята, традициите, облика и културата на селищата по поречието на р. Искър.