__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Световен ден на борба с алергиите

a5433e8e0934635a480b3875677cd12f
 
Летният сезон предразполага към събуждането на различни видове алергични реакции. Най-често те са провокирани от цъфтежа на ниските треви, дърветата, както и на силните слънчеви лъчи.
Сенната хрема (полиноза) е сред най-честите алергии и се предизвиква от отделените от въздуха полени. Те включват хистаминовия отговор на тялото, а симптомите са алергичен ринит, набъбване на лигавиците на носа и гърлото, както и затруднения в дишането. Обикновено полинозата се проявява около 24 май и продължава до изсъхването на ниските треви (август-септември). За справяне с пристъпите на алергия, лекарите препоръчват антихистаминова терапия, филтриране на лигавицата на носа с морска вода, а в ранна детска възраст – имунотерапия.
Втори по честота на глава на населението са алергичните реакции, причинени от излагане на слънце. Слънчевата алергия (полиморфна светлинна ерупция) представлява плосък червен обрив по нежните части на тялото (вътрешната страна на ръцете и бедрата). Симптомите се проявяват до 48 часа след излагане на слънчева светлина. Причинител на алергичната реакция са ултравиолетовите (UVA и UVB) лъчи, които съпътстват слънчевата светлина. Най-ефективната мярка срещу слънчевата алергия е превантивната – нанасяне на слънцезащитни кремове поне 30 минути преди излагане на слънце.
Трети по честота на проявление са хранителните алергии, често проявени след консумация на сезонни плодове и зеленчуци. Този тип алергии са опасни, тъй като подуват лигивиците на гърлото и трахеята. В редки случаи хранителните алергии се проявяват с наличието на ситни, етажирани, темперирани обриви – уртикария (Копривна треска). Уртикарията е много опасна за здравето, особено при децата, защото обривите са съпътствани с развиването на висока температура – често над 40 градуса. Справянето със симптомите изисква инжектирането на силни противоалергични медикаменти.

Със зреенето на плодовете и цъфтенето на тревите се увеличава и възможността от алергии, свързани с различен вид насекоми. Пчелите, осите и стършелите могат да предизвикат сериозни алергични пристъпи, придружени с подуване на лигавиците на дихателните пътища. При ужилване хората с изявени алергии към насекоми е най-добре да потърсят спешна медицинска помощ и да не се самолекуват.