__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Прокопи-пчелар – 8 юли

prokopij-520x294

На този ден народът ни празнува в чест на пчелите и техния закрилник – Св. Прокопий, наречен „Прокопи-пчелар“.

На Прокопи по традиция се извършва подрязване на кошерите, вади се от новия мед и от него се заделя – за лек.

В митопоетичните представи на българите пчелата се свързва с мотива за плодородието, тя е в клоните на световното дърво, обитава горния свят. В раннохристиянското изкуство пчелата е символ на Христовото възкресение – на безсмъртието. Тя е традиционен символ на трудолюбието, а медът ѝ е храна, и лечебно средство, притежаващо магически качества. Пчелите са посредници между видимия и невидимия свят и помощници на Бога. Благословени са да създават меда. Дори и злите сили не им пакостят заради любимата си храна. Затова болестите, злосторните същества, орисниците, вилите и самодивите биват омилостивявани с мед или медени питки.

В деня на Св. Прокопи жените правят „тръвнена пита“ – обреден хляб с изображение на кошер. Знайно е, че кошерът събира пчелния род, затова тази пита се раздава само на роднини за здраве и дълголетие. И още – сред кошери вода се не хвърля, особено „нощна вода“.

В пчеларско дружество „Нектар“ – Мездра тази година новопостъпиха двама млади, надеждни пчелари – средношколците Кевин Акат от с. Дърманци и Анатоли Литков от с. Царевец, които споделят, че се грижат за пчелите от любов към тях. Пчеларството е благородна кауза и председателят на дружеството Иван Братинов е убеден, че благосклонните климатични условия и пословичният труд на пчеларите ще превърнат града ни в „Медена Мездра“. И съветва пчеларите да не забравят казаното от проф. Гургулова, ръководител на сектор „Аквакултури и болести по животни и пчели“ в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт във връзка с профилактиката на заболяванията при пчелните семейства:

„Пчелното семейство е безсмъртно. То умира, когато е виновен пчеларят“.