__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Обсъдиха мерки за биосигурност в свиневъдните стопанства

IMG_0500
 
Информационно-разяснителна кампания във връзка с биосигурността, касаеща ограничението на заразната Африканска чума по свинете /АЧС/, се проведе в заседателната зала на община Мездра. Доцент д-р Чавдар Филипов, преподавател в Лесотехнически университет – София, представи презентация с експозе за разпространението на заболяването и крайно наложителните и задължителни мерки за биосигурност в свиневъдните стопанства.
 
Доцент Филипов подчерта, че това инфекциозно заболява има голям икономически и социален ефект. Той изтъкна, че всички, имащи достъп до биопотока на вируса, са негови преносители. Плашеща е констатацията, че биосигурността в личните дворове на практика не съществува. Разяснени бяха изискванията за свиневъдните стопанства, включващи регистрация на стопанството, биосигурност, ветеринарно-медицински мерки. Обяснен бе и механизмът за обезщетение на животновъдите от регистрираните стопанства за лични нужди, като доцент Филипов подчерта, че се чака политическо решение.
 
Обезпокоително впечатление направи масовото отсъствие на кметовете на населени места, подценили важността на дискутирания проблем – присъстваха само деветима.
С внимание беше изслушан кметът на с. Брусен Георги Николов. В Брусен 22 домакинства за една нощ са изклали 39 прасета. Обсъдени бяха и мерките, които Министерството на земеделието, храните и горите предлага с цел възраждане на свиневъдството.
 
IMG_0508
 
IMG_0511