__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

БМЧК в Мездра и Зверино ще отбележи Световния ден за борба със СПИН

1

 

За поредна година членовете на клубовете „Приятели на БМЧК” при основните училища „Христо Ботев” и „Св. св. Кирил и Методий” в гр. Мездра, с ръководител Христина Иванова, ще отбележат Световния ден за борба със СПИН (World AIDS Day). По този повод на 1 декември (неделя) от 10:30 часа младите червенокръстци ще раздадат на гражданите брошури за опасността от безразборните полови контакти, кондоми и червени панделки – международен символ на антиспин кампанията.
 
В понеделник, 2 декември, Световният ден за борба със СПИН ще бъде отбелязан и от доброволците от „Клуб БМЧК и приятели на Искърското дефиле“ при СУ „Св. Климент Охридски“ – Зверино, с ръководител Петя Илиева.
 
Темата на тазгодишния е World AIDS Day е „Общностите правят разликата“. Отбелязването на Световния ден за борба със СПИН е добра възможност да се признае основната роля, която общностите са изиграли и продължават да играят в борбата със СПИН на международно, национално и местно ниво.
 
От  22 до 29 ноември 2019 г. отбелязваме Европейската седмица за тестване за ХИВ и хепатит (EuropeanTestingWeek- ETW). Тази година кампанията  набляга на важността на интегрирания подход при скрининга за ХИВ, хепатит В, хепатит С и инфекциите, предавани по сексуален път. Повишаване на осведомеността, достъп до превенция, безплатни изследвания и навременно лечение са в основата на посланието на организаторите от ETW: „Test.Treat.Prevent.“ („Тестване. Лечение. Превенция“).
 
Инфекциите с ХИВ, хепатит В и хепатит С все още представляват сериозни предизвикателства за общественото здраве в Европа, които изискват координирани и последователни действия от страна на институциите, медицинския и неправителствен сектор. Късната диагностика на тези заболявания представлява потенциален риск от по-нататъшното им разпространение, поява на съпътстващи заболявания и увеличени разходи за здравни грижи.
 
2
 
3
 
4