__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

В Руска Бела и Игнатица честваха Трифон Зарезан

_DSC7934
 
За трета поредна година жители и гости на мездренското село Руска Бела се събраха на 1 февруари в местността „Горуняка“, за да отбележат по нов стил празника на лозаря Трифон Зарезан. Организатори на честването бяха Кметство Руска Бела, НЧ „Подем-1928” и земеделският производител Венелин Леков, който стопанисва 130 дка лозови масиви с винените сортове Каберне Фран, Пино ноар, Траминер и Врачански мискет в землището на селището, родно място на популярния детски писател Асен Босев.
 
_DSC7904
 
По случай жизнерадостния християнски и народен празник водосвет за здраве и берекет отслужи енорийският свещеник протойерей Дилян Иванов. По традиция след като отецът благослови лозовите масиви бе извършено ритуалното зарязване на лозята.
 
Пръв хвана лозарските ножици арендаторът на масива, който отряза по три пръчки от три корена и поля главините с вино, за да дадат обилно грозде и да не се маньосват. Венелин Леков поздрави рускобелчани с празника, като им пожела по-често да се събират заедно по такива поводи. 
 
_DSC7936
 
След него зарязаха кметът на Мездра Иван Аспарухов и кметският наместник на Руска Бела Владимир Пенчев. „Благодаря на Община Мездра за подкрепата, заяви в приветствието си кметският наместник, който специално за случая се беше пременил в народна носия. Празници като днешния сплотяват хората и ни припомнят истинските, стойностни неща в живота – обичта, разбирателството и труда. Бъдете живи и здрави!“
 
_DSC7894
 
Особена атмосфера на честването придаде пресъздаването на стародавния обичай „зарязване на лозята“. В ролята на „стопанина“ се превъплъти 53-годишният Костадин Тошев, на „стопанката“ – кметската съпруга Ивелина Пенчева, а на тяхната многобройна „челяд“ – Анита Митова, братята Руслан и Янис Янакиеви, Мирослав Павлов и най-малкият – 9-годишният Петър Калинов.
 
_DSC7959
 
„Да даде Господ тази година да е берекет и да има вино във всяка къща!“, „Колкото капки вино на тази главина, толкова бъчви с руйно вино!“, „Колкото е сочна тази кокошка, толкова да е сочно гроздето!“ и „Колкото е сладък този мед, толкова да е сладко гроздето на това лозе! – бяха само част от наричанията, които изрекоха гиздавите „трифонци“, накипрени в типични северняшки носии.
 
За празничното настроение на всички се погрижиха Женската фолклорна група „Росна китка” при рускобелското читалище с ръководител Милчо Романски, която изпълни „Песен за Руска Бела“, „Ой винце, винце” и „Трифон Зарезан“, както и духовата музика от село Лѐсура.
 
_DSC8002
 
Със зарязване на лозята, народни хора́ и песни почетоха покровителя на лозарите и винарите и в балканджийското село Игнатица. Акценти в празничната програма там бяха пресъздаване на автентични обичаи, свързани с този празник, от самодейци към НЧ “Никола Вапцаров-1919“ и вихрените изпълнения на площада на Средношколския танцов състав при местното читалище и на Фолклорен танцов клуб „Хорце, винце и още нещо“ от гр. Мездра с художествен ръководител Мирослав Аспарухов. Честването на Трифон Зарезан в китното планинско село, което е известно с най-многото възстановени оброци в региона, продължи с много веселие чак до трети петли.