__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Почит към бог Дионис с древен ритуал

_DSC8880
 
Вечерта на 13 февруари на АК „Калето“ с богата театрално-музикална програма за шеста поредна година се проведоха традиционните Дионисиеви празници. Почитта към тракийския бог на виното Дионис след покръстването на българите, преминава в християнския великомъченик Трифон – нашият покровител на лозарите и виното.
 
KPH_4251
 
Да уважат празника, на археологическия комплекс се събраха десетки жители и гости на Мездра, сред които кметът на Общината Иван Аспарухов, зам.-кметовете Нели Минева и инж. Николинка Кътовска, председателят на Общинския съвет Яна Нинова, общински съветници и общественици.
 
_DSC8894
 
Младите актьори от Теартална група „ТЕМП“ с художествен ръководител и режисьор Георги Врабчев откриха тържеството с възстановка на античния огнен ритуал „Царят – жрец, Дионис и Виното“, като умело използваха реплики от тракийски сребърни съкровища, намерени по нашите земи. Зрелищният спектакъл на актьорите беше изтъкан от впечатляващо жонглиране с огнени топки и оригинална хореография. Дионисиевият ритуал е създаден от театралната група по идея и с помощта на специалисти от Регионалния исторически музей във Враца, Академия „Орфика“ и сдружение „Бъдеще в миналото“.
 
_DSC8950
 
За празничното настроение допринесоха и членовете на Експерименталния театър към НЧ „Просвета-1925“ в Мездра. Те направиха своеобразен мост между тракийския бог Дионис и честването на Трифон Зарезан, с което върнаха зрителите на спектакъла към по-близкото минало.
 
_DSC8963
 
За финал на представлението, възпитаниците на Танцов ансамбъл „Мездра“ към градското читалище с художествен ръководител Мирослав Аспарухов представиха танците „Копаница“ и „Гергьовден“.
 
_DSC9003

Тържеството продължи с дегустация на греяно вино по тракийска рецепта. В специално котле виното срещна огъня и бе подправено с ябълки и подправки като карамфил и черен пипер.

KPH_4293