__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Община Мездра обновява със собствени средства Археологически комплекс „Калето”

AK_Kaleto_Mezdra_Remont_2020_01

Община Мездра предприе обновяване със собствени средства на най-голямата културно – историческа забележителност на територията на общината – Археологически комплекс „Калето“ в гр. Мездра, която през последните години не се стопанисваше добре и се рушеше.
 
С работна сила и техника на Общинско предприятие „Чистота“ и с личното участие на служителите в комплекса, от няколко дни на туристическия обект текат усилени ремонтни дейности. Те включват полагане на хоросанова запечатка върху каменните зидове на античната и средновековна крепост, които в резултат на атмосферните влияния са в окаяно състояние, подмяна на изгнилите части на дървените парапети, които ограждат опознавателните посетителски маршрути, ремонт на покрива на обслужващата сграда, който тече, освежаване на парковата и на екскурзоводната зони.
 
AK_Kaleto_Mezdra_Remont_2020_02
 
Изцяло реновирано е изкуственото езеро, което е една от атракциите на комплекса. С нови експонати – автентични женски и мъжки народни носии и старинни вещи от бита, е обогатена колекцията на постоянната експозиционна зала „Ехо от миналото на българката“.
 
Предстои да бъдат подменени информационните табели, които са занемарени, и реконструиран требушетът – реплика на едноименната средновековна обсадна машина.
 
AK_Kaleto_Mezdra_Remont_2020_03
 
Само за една седмица, откакто отвори врати, след като в продължение на два месеца беше затворен поради въведеното извънредно положение в България, комплексът е посетен от повече от 100 туристи, информира неговият ръководител Нели Иванова.
 
Така, с напълно променена визия, Археологически комплекс „Калето“ се готви да посрещне своя 7-ми рожден ден, който ще чества на 1 юли.
 
AK_Kaleto_Mezdra_Remont_2020_04
 
Археологически комплекс „Калето” е изграден по проект „Историята, културата и природата – туристическите атракции на община Мездра”, реализиран от Община Мездра през периода ноември 2011 г. – юли 2013 г. по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г.
 
Античната и средновековна крепост „Калето“ е архитектурно-строителен паметник на културата от национално значение (обявен в „Държавен вестник, бр.69/1927г. и бр.90/1965г.), а през 2014г. едноименният Археологически комплекс е включен в “100-те национални туристически обекта” под №16а.
 
Повече информация за Археологически комплекс „Калето” – гр. Мездра може да намерите на неговия интернет сайт: www.kaleto-mezdra.bg, както и на официалната фейсбук страница на комплекса: https://www.facebook.com/Kaleto.Mezdra/
 
AK_Kaleto_Mezdra_Remont_2020_05
 
AK_Kaleto_Mezdra_Remont_2020_07
 
AK_Kaleto_Mezdra_Remont_2020_12