__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Природолюбител от Мездра маркира и облагороди два нови туристически маршрута в района на с. Люти брод

01_Vrachanski Balkan_Turisticheski marshruti_New_2020_01

С два нови маршрута започна летният туристически сезон в Природен парк „Врачански Балкан“, съобщават от Дирекцията на ПП „Врачански Балкан“. Инициативата за тяхното създаване е на Красимир Цeков от гр. Мездра. Изцяло с доброволен труд той маркира и облагороди две нови пътеки в района на с. Люти брод, като лично осигури материали, изработи и монтира кътове за отдих, табели, пейки и маси.
Маршрутите са кратки, но минават през много живописни места, от които се откриват величествени гледки към Искърското дефиле. Те дават възможност за кратки семейни разходки, като същевременно могат да бъдат варианти на маршрута  „Околчица – Рашов дол – село Люти брод”.
 
Вариант 1
 
Местност Панковата крива“- местност Кръста“- 60 мин.
 
Започва от местността „Панковата крива“ (при детски кът за отдих „Петко и Герго“, който се намира на излизане от с. Челопек към връх Околчица), и стига до дървен кръст, който се намира над гара Черепиш. От мястото се откриват пленителни гледки към Черепишкия манастир, село Люти брод и Природна забележителност „Ритлите”.
 
Маршрутът е добре маркиран, сравнително лек и с малка денивелация. Има изграден кът за отдих с маси и пейки. Изминава се за един час. Връщането е по същия път.
 
Вариант 2
 
Местност Панковата крива“- село Люти брод- 35 мин.
 
Пътеката започва от местността „Панковата крива“ и слиза в село Люти брод при последните къщи на асфалтовия път за село Челопек. Изходът на пътеката е над гара Люти брод. По маршрута има изграден кът за отдих с маса и пейки.
 
Дирекцията на Природен парк „Врачански Балкан“ изказва специални благодарности на Красимир Цеков за неговата инициатива и безвъзмезден труд!
 
В началото на месец март пък сем. Красимир и Габриела Цекови почистиха със собствени сили и средства от бурени и храсти раннохристиянската базилика от IV век в с. Люти брод.
 
02_Vrachanski Balkan_Turisticheski marshruti_New_2020_02
 
03_Vrachanski Balkan_Turisticheski marshruti_New_2020_03
 
04_Vrachanski Balkan_Turisticheski marshruti_New_2020_04
 
05_Vrachanski Balkan_Turisticheski marshruti_New_2020_05
 
06_Vrachanski Balkan_Turisticheski marshruti_New_2020_06
 
07_Krasimir Tsekov_Mezdra
 
08_Lytibrod_Bazilika_2020_01
 
09_Lytibrod_Bazilika_2020_02
 
10_Lytibrod_Bazilika_2020_03
 
11_Lytibrod_Bazilika_2020_04
 
12_Lytibrod_Bazilika_2020_05