__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Наградиха призьорите в IX Национален литературен конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа”

Konkurs_Dyado Yotso 2020_Nazgrazdavane 01

В деня, в който се навършиха 170 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов – 27 юни, бяха наградени призьорите в IX Национален литературен конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа”.По традиция церемонията се състоя в едноименния туристически комплекс край с. Очин дол, където преди 15 години беше открит паметник на Вазовия литературен герой. Организатори на конкурса, който е на тема: “Любовта към България и нейните красоти”, са Община Мездра, Съюзът на българските писатели (СБП) и Туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа”.
 
Сред гостите на награждаването бяха председателят на СБП Боян Ангелов, Емилия Казакова – технически редактор в Издателство „Български писател“, Петър Динчев – главен редактор на сп. “Читалище” и Тодор Коруев- главен редактор на сп. „Тракия“ и редактор на сп. „Везни“
 
Преди награждаването на призьорите бяха връчени две специални награди. Кметът на Мездра Иван Аспарухов получи почетна грамота от Управителния съвет на СБП „За принос към съвременната българска литература“ и почетния знак на Съюза за неговата подкрепа към родните автори и особени заслуги към дейността на творческото сдружение, а дългогодишният директор на Дирекция „Хуманитарни дейности“ в Община Мездра Валентин Вълчев – грамота за значим принос в развитието на културата в общината и за създаване и утвърждаване на Националния литературен конкурс „Дядо Йоцо гледа”.
 
В тазгодишното, девето издание на конкурса взеха участие 58 автори с разкази, тематично свързани с обичта към Родината и преклонението пред нейните красоти. Те бяха оценени от жури с председател Трендафил Василев, поет, журналист и издател, и членове – Благовеста Касабова, литературен критик, и Цветко Стеев, поет и прозаик, членове на СБП.
 
Поради липсата на ярко, запомнящо се белетристично произведение, първа награда в конкурса не беше присъдена.За сметка на това бяха връчени две втори награди – на Николина Серафимова от Пловдив за разказа „Кътче Родина“ и на Валя Василева от София за разказа „Търгът“.
 
С трета награда беше отличена Дарина Цветкова от с. Зверино за разказа й „Нишка – живот“, а поощрителни награди получиха Калоян Захариев за разказа „Да видиш със сърцето си“ и Деница Димитрова за разказа „По пътеката на дъхавия люляк“, и двамата от София.
 
Наградният фонд на конкурса, осигурен от Община Мездра, е 2 000 лв.
 
В досегашните издания на конкурса са взели участие близо 750 автори с над 820 разказа. Отличените творби са 45, а общият награден фонд от 2009 г. до 2020 г. (включително) * е приблизително 20 хил. лв.
 
* През периода 2017-2019 г. конкурсът не се провежда.
 
Konkurs_Dyado Yotso 2020_Nazgrazdavane 02
 
Konkurs_Dyado Yotso 2020_Nazgrazdavane 03
 
Konkurs_Dyado Yotso 2020_Nazgrazdavane 04
 
Konkurs_Dyado Yotso 2020_Nazgrazdavane 05
 
Konkurs_Dyado Yotso 2020_Nazgrazdavane 06
 
Konkurs_Dyado Yotso 2020_Nazgrazdavane 07
 
Konkurs_Dyado Yotso 2020_Nazgrazdavane 08
 
Konkurs_Dyado Yotso 2020_Nazgrazdavane 09
 
Konkurs_Dyado Yotso 2020_Nazgrazdavane 10