__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

С филм за Левски отбелязват рождението на Апостола в Мездра

01_Iskren Krasimirov_Lavskii_Plakat

Кинолентата “Лъвский: Европеец в Българско” ще се завърти за първи път в Археологически комплекс “Калето” след като обиколи света 
 
Навръх рождения ден на Васил Левски – 18 юли, от 21:30 часа на откритата сцена в Археологически комплекс “Калето“ в гр. Мездра почитателите на седмото изкуство ще имат възможност да видят “живия Левски”, изпълнен брилянтно от популярния български актьор Симеон Владов в документално-игралния филм на режисьора д-р Искрен Красимиров “Лъвский: Европеец в Българско”. Входът за зрители е свободен!
 
Сценаристи на кинолентата са Илиана Минковска и Красимир Стефанов, консултанти – проф. Пламен Митев и проф. Иван Стоянов, а дизайнът е дело на Георги Врабчев, главен художествен ръководител на Театрална група “ТЕМП” – Враца.
 
“Нашият Левски е трагичен образ, защото умира предаден, омерзен и хулен. За нас той е равен с Иисус Христос“, споделя за филма неговият режисьор д-р Красимиров.
 
„Искаме да покажем на зрителите, че Левски е една идея. Той не икона, не е паметник или портрет, който стои зад гърбовете на нашите „пишман политици“, пояснява изпълнителят на главната роля Симеон Владов. Репликите във филма са оригинални думи на Апостола, няма нито една дума, добавена от сценаристите. Аз говоря думи, които той има в кореспонденцията си, в писмата и в тефтерчето си“.
 
По думите на актьора основното послание на филма е това, което Левски казва пред турския съд: „Да, нашите българи желаят свободата, но ако им се предложи в къщите на тепсия!“
 
С прожекцията на “Лъвский: Европеец в Българско”стартира съвместната инициатива на Община Мездра и на Проект “НЕзабравимата България” “Лятно кино на „Калето“ 2020”. До края на лятото зрителите ще могат да гледат безплатно всички филми на д-р Искрен Красимиров и на “НЕзабравимата България”, посветени на Христо Ботев, Иван Вазов, Райна Княгиня, Захарий Стоянов, Освобождението на България, както и два филма, посветени специално на гр. Мездра – “Живот на кръстопът” и “Каменното съкровище от Мездра”.
 
03_Iskren Krasimirov_02
 
04_Iskren Krasimirov_03