__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

С пленер по живопис Община Мездра отбеляза 120-годишнината от рождението на проф. Иван Фунев

 
Ivan Funev_Plener_Gorna Beshovitsa 2020_01
 
В деня, в който се навършиха 120 години от рождението на големия български скулптор проф. Иван Фунев (1900-1983 г.) – 24 юли, в родното село на твореца Горна Бешовица, завърши пленерът „Юбилейно за проф. Иван Фунев“, организиран от Община Мездра. В него взеха участие петима местни художници от различни поколения – Иво Ангелов, Ивелина Ивова, Рени Митева, Снежана Петрова и Цветана Христова.
 
По време на двудневния пленер те сътвориха общо 7 живописни платна, вдъхновени от природните красоти на Веслешкия Балкан: Иво Ангелов – „Пейзаж от с. Горна Бешовица“, Ивелина Ивова – „Алеята с розите“ и „Пейзаж със златна нива“, Рени Митева – „Гора“, Снежана Петрова – „Божиите очи“ и „Въздействие“, и Цветана Христова – „Косматица“.
 
Картините бяха подредени в обща художествена изложба в Хотелски комплекс “Къщата ИВ”, а участниците в пленера получиха грамоти.
 
„Проф. Иван Фунев не е конюнктурен автор, нагодил се по изискванията на времето. Той е творец, който искрено, с цялата си душа и сърце е вярвал в идеите си и е пресъздавал образите на бъдещите хора, образите на талантливите, умни, красиви, силни и цялостно хармонично развити личности – граждани на утрешна България”, подчерта в словото си при закриването на пленера Светла Дамяновска, гл. експерт “Културно наследство и религиозни дейности” в Община Мездра.
 
„Сега е недопустимо творецът да бъде подценяван и пренебрегван заради реализма и работническо-селската тематика на творбите му. Заради това, че е претворявал мечтите си. Може би трябва да се замислим дали сме достойни да бъдем потомци на неговите модели и защо допуснахме съвремието ни да стане толкова грозно и безнадеждно.
 
Нека въздадем заслуженото на проф. Фунев, да си спомним за него с уважение и възхищение, защото той е едно от ярките явления в българското изобразително изкуство”, каза в заключение Дамяновска.
 
Кметът Иван Аспарухов благодари на участниците, че са се отзовали на поканата на Община Мездра и изрази увереност, че този пленер ще се превърне в традиционен. „Както възродихме Националния литературен конкурс „Дядо Йоцо гледа“ и Симпозиума по скулптура, с такива знакови културни събития ще продължим и занапред да показваме, че Духът е жив“, заяви Аспарухов.
 
Ivan Funev_Plener_Gorna Beshovitsa 2020_03
 
Ivan Funev_Plener_Gorna Beshovitsa 2020_04
 
Ivan Funev_Plener_Gorna Beshovitsa 2020_05
 
Ivan Funev_Plener_Gorna Beshovitsa 2020_06
 
Ivan Funev_Plener_Gorna Beshovitsa 2020_07
 
Ivan Funev_Plener_Gorna Beshovitsa 2020_08
 
Ivan Funev_Plener_Gorna Beshovitsa 2020_09