____________

Електронни услуги

____________

Археологически комплекс Калето

____________

Добре дошли в средновековието

__________

Съвместни усилия срещу природните бедствия

____________

ilovebulgaria

____________

Комисия за защита от дискриминация

____________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Над 500 танцьори ще се включат в Националния фолклорен фестивал „Хорцето на Дефилето“ в Мездра

01_Parvi_Natsionalen_Festival_Hortseto na Defileto_Mezdra 2020_Plakat

Повече от 500 танцьори, певци и инструменталисти от различни краища на България ще вземат участие в Първия национален фолклорен фестивал „Хорцето на Дефилето“, който ще се проведе на 11 и 12 септември 2020 г. в гр. Мездра. Събитието е от празничната програма за отбелязване на 70-годишнината от обявяването на Мездра за град и е включено от Министерството на културата в инициативата „Европейски дни на наследството” (European Heritage Days), която ще премине под наслов: „Европа, общо наследство”. Негови организатори са Община Мездра и Танцов клуб „Хорце, винце и още нещо…“ с художествен ръководител Мирослав Аспарухов.
 
В първия ден от двудневния културен форум съвместен концерт, посветен на 70-годишнината от обявяването на Мездра за град, ще изнесат Ансамбъл „Мездра”, Ансамбъл „Хемус” – Враца, оркестър „Виво Монтана“ и популярните изпълнители на народни песни Светлин Миланов и Юри Крумов. Концертът е в петък от 18:30 часа на площад „България“.
 
Вторият фестивален ден, събота, ще започне в 13:00 часа и ще протече в два етапа. В първия етап, който няма конкурсен характер, участниците във фестивала ще изпълнят по две хора от различни фолклорни области на страната, в това число от областта, от която е съответната група.Вторият етап – фолклорно надиграване с „Тракийска ръченица“, е с конкурсен характер. Най-добре представилите се танцови двойки ще бъдат отличени с I, II и III награда, а всички групи, участващи във фестивала, ще получат грамоти. Ще бъдат връчени и две специални награди – „Пазители на фолклора“ и „Награда на публиката“.
 
Във фестивала ще вземат участие 16 любителски клубове и школи, занимаващи се с изучаването на български народни танци и хора: Танцов клуб „Хорце, винце и още нещо…“ – Мездра,Танцова школа „Нанков“ и Танцов клуб „Виктория“ – Враца,Клуб за народни танци към танцов ансамбъл „Младост“ – Монтана,Клуб за народни танци и хора „Мойто либе“, Фолклорен танцов клуб „Българка“, Фолклорна група „Северозапад“ и Танцов клуб „Ах! Хорца“- София, Фолклорен танцов състав „Дунав“, Детски фолклорен танцов състав „Дунавче“, Танцов състав за изворен фолклор „Ломски ритми“ и Фолклорен състав „Северняче“ – Лом, Фолклорен клуб „Хайде на хорото“ – Червен бряг, Танцов клуб „Ритъмът на Балкана“ – с. Игнатица, община Мездра, Танцов клуб „Северняшки ритми“ – с. Нефела, община Враца и Танцова група „Ситни стъпки“ – с. Гюргич, община Ружинци.
 
Акценти в програмата на втория фестивален ден са концерт на популярния у нас и в чужбина народен певец от Македонската фолклорна област Илия Луков, който е с начален час 17:00, и „Хоротека под звездите“ с оркестър „Тракийско настроение”- Пловдив, която ще започне в 19:00 часа.
 
Община Мездра и Танцов клуб „Хорце, винце и още нещо…“ най-учтиво канят жителите и гостите на гр. Мездра и на общината да заповядат на Първия национален фолклорен фестивал „Хорцето на Дефилето“!
 
02_Ansambal_Mezdra
 
03_Ansambal_Hemus_Vratsa
 
04_Svetlin Milanov
 
05_Yuri Krumov
 
06_Vivo Montana
 
07_Iliya Lukov
 
08_Trakiisko nastoenie