____________

Електронни услуги

____________

Археологически комплекс Калето

____________

Добре дошли в средновековието

__________

Съвместни усилия срещу природните бедствия

____________

ilovebulgaria

____________

Комисия за защита от дискриминация

____________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Снежана Петрова подреди самостоятелна изложба живопис в Мездра

Snezhana Petrova_Izlozhba_Mezdra 2020_01

По покана на Градската художествена галерия уредникът на Арт център „Калето“ Снежана Петрова подреди самостоятелна изложба живопис в Община Мездра. Културната проява е от празничната програма за отбелязване на 70-годишнината от обявяването на Мездра за град. Събитието уважиха кметът на общината Иван Аспарухов, председателят на Общинския съвет Яна Нинова, служители в Общинската администрация, близки и приятели на авторката.
 
Експозицията включва 14 живописни платна, нарисувани през последното десетилетие, които събуждат ярки асоциации и болезнен копнеж по неуловимото – „Огнени жита“, „Ново измерение“, „Дърво на живота“, „Сила“, „Символ ВЯРА и НАДЕЖДА“, „Галактика“, „Море и слънце“, „Храм на живота“, „Дъжд и светкавици“, „Звездни сияния“, „Духовна светлина“ и „Колебание“.
 
„Картините на Снежана очароват и оставят траен спомен в паметта ни. А истинските ценители отнасят със себе си късче въображение, греещо с огъня на магическите цветове, вложени в творбите“, каза при откриването на изложбата Светла Дамяновска, главен експерт “Културно наследство и религиозни дейности” в Община Мездра, и допълни:„Те не са ограничени в рамки, защото при повечето от тях границите на платното не са граници на художественото внушение… Изкуството е безкрайно като Вселената и ние виждаме тук отделни мигове, проблясвания – понякога ослепителни като светкавици, друг път спокойни и мъдри като загадъчните знаци, изобразени на тях.
 
В платната на Петрова съзираме отгласи от далечни древни митове и легенди, знаци от изчезнали писмености и символи от прастари религии, но и прозорци към далечното, необятното, необяснимото – към сърцето на Космоса и бъдещето. Пътуваме далече назад и далече напред във Времето, поглеждаме в душата си, странстваме през вълшебните територии на други светове“.
 
„Чрез изкуството ние летим в Космоса, Пространството и Безкрая!“ – това непреходно послание отправя към ценителите на Прекрасното самобитната авторка.
 
Снежана Петрова е родена в гр. Мездра. Завършила е ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград, специалност „Икономика и управление в социално-културната дейност – Мениджмънт на културата”. Има осъществени самостоятелни изложби в Бургас, Созопол, к. к. „Слънчев бряг“, София, Пловдив, Враца, Мездра и др., както и във Франция. Другото й творческо амплоа е поезията – автор е на стихосбирките „Какво е любовта?” (2000 г.), с превод на френски език, и „Космическа любов” (2011 г.).
 
Изложбата на Снежана Петрова може да бъде разгледана до края на месец септември във фоайето на втория етаж в сградата на Община Мездра, а постоянната й експозиция е подредена в Арт центъра на Археологически комплекс „Калето“. 
 
Snezhana Petrova_Izlozhba_Mezdra 2020_02
 
Snezhana Petrova_Izlozhba_Mezdra 2020_06
 
Snezhana Petrova_Izlozhba_Mezdra 2020_10
 
Snezhana Petrova_Izlozhba_Mezdra 2020_11
 
Snezhana Petrova_Izlozhba_Mezdra 2020_12
 
Snezhana Petrova_Izlozhba_Mezdra 2020_15
 
Snezhana Petrova_Izlozhba_Mezdra 2020_17
 
Snezhana Petrova_Izlozhba_Mezdra 2020_18
 
Snezhana Petrova_Izlozhba_Mezdra 2020_21