____________

Електронни услуги

____________

Археологически комплекс Калето

____________

Добре дошли в средновековието

__________

Съвместни усилия срещу природните бедствия

____________

ilovebulgaria

____________

Комисия за защита от дискриминация

____________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Фолклорният фестивал “Хорцето на Дефилето“ в Мездра събра стотици самодейци от цяла България

Festival_Hortseto na Defileto_Mezdra 2020_01

Специални гост изпълнители на празника на българската духовност бяха Илия Луков и оркестър „Тракийско настроение“
 
За пръв път след шестмесечно прекъсване поради пандемията от Covid-19 стотици любители на народните танци от цялата страна се събраха на едно място, за да се отдадат, заедно, на магията на българското хоро̀. Това стана на Първия национален фолклорен фестивал „Хорцето на Дефилето“, който ще се проведе на 11 и 12 септември 2020 г. в гр. Мездра. Събитието е от празничната програма за отбелязване на 70-годишнината от обявяването на Мездра за град и е включено от Министерството на културата в инициативата „Европейски дни на наследството” (European Heritage Days), която премина под наслов: „Европа, общо наследство”. Организатори на фестивала бяха Община Мездра и Танцов клуб „Хорце, винце и още нещо…“ с художествен ръководител Мирослав Аспарухов.
 
По време на двудневнияфолклорен форум на сцената се изявиха повече от 500 танцьори, певци и инструменталисти от различни краища на България. И което е още по-важно – всички станаха приятели завинаги.  
 
В прощъпа̀лника на „Хорцето на Дефилето“ взеха участие 16 любителски клубове и школи за български народни танци и хора̀: Танцов клуб „Хорце, винце и още нещо…“ – Мездра, Танцова школа „Нанков“ и Танцов клуб „Виктория“ – Враца, Клуб за народни танци към танцов ансамбъл „Младост“ – Монтана, Клуб за народни танци и хора̀ „Мойто либе“, Фолклорен танцов клуб „Българка“, Фолклорна група „Северозапад“ и Танцов клуб „Ах! Хорца“ – София, Фолклорен танцов състав „Дунав“, Детски фолклорен танцов състав „Дунавче“, Танцов състав за изворен фолклор „Ломски ритми“ и Фолклорен състав „Северняче“ – Лом, Фолклорен клуб „Хайде на хорото“ – Червен бряг, Танцов клуб „Ритъмът на Балкана“ – с. Игнатица, община Мездра, Танцов клуб „Северняшки ритми“ – с. Нефела, община Враца и Танцова група „Ситни стъпки“ – с. Гюргич, община Ружинци.
 
Пременени в пъстри носии, участниците във фестивала изпълниха по две хора̀ от различни фолклорни области, в това число от областта, от която е съответната група. Сред тях бяха популярни и по-малко известни хороводни мелодии като „Алонела“, „Дьортаяк“, „Абдай“, „Шалауна“, „АйдарАваси“, „Мелник Аваси“, Боалийско, Чанакчийско, Цапаревско и Черкезко хоро.
 
Една от кулминациите на фолклорния празник бе конкурсът надиграване с „Тракийска ръченица“, в който се включиха повече от 20 танцови двойки. В крайна сметка авторитетното жури отличи с първа награда Клуб за народни танци и хора̀ „Мойто либе“ – София, с втора – Танцов клуб „Хорце, винце и още нещо…“ – Мездра и с трета – Танцов клуб „Ритъмът на Балкана“ – с. Игнатица.
 
Наградата на публиката заслужи Танцов клуб „Виктория“ – Враца, а специалната награда за автентичност „Пазители на фолклора“ – Танцов състав за изворен фолклор „Ломски ритми“ от гр. Лом.
 
Акцент в празничната програма бе разучаването на народни хора̀ под ръководството на хореографите Младен Младенов, Анета Вълканова, Николай Нанков и Ивелин Горчовски.
 
Специален гост на първото издание на „Хорцето на Дефилето“ бе обичаният народен певец Илия Луков, който грабна сърцата на публиката с вдъхновените си изпълнения на избрани песни от своя репертоар. Сред тях бяха „Потурчила се Калина“, „Изви се хоро̀ големо“, „Кажи, Яно“, „Сватба прави Иво болярина“, „Мамо, снощи те сънувах“, „Мъжка молитва“ и „Къде си, вярна ти любов народна?“.
 
„Аз съм щастлив и горд, че съм част от това красиво събитие на българския дух, сподели пред събралото се множество Илия Луков. Радвам се, че съм част от нещо ново – една рожба, която ще продължи напред във времето и ще пази всичко онова, което ни завещаха нашите предци. Благодарение на будни люде като вас успяваме да пренесем в днешно време чистотата, светлината, мъдростта на нашия свещен български фолклор.
 
Слава богу, днес можем да се гордеем, че стъпка по стъпка възраждаме всички онези 160 танца, записани в Българската академия на науките! Играем хора̀, а не кючеци! И не само англосаксонски уродливи мелодии! Играйте – не се делете!
 
Пожелавам много години да го има това събитие! Да живее България! Да бъде!“
 
Двудневният празник на съхранената духовност завърши с „Хоротека под звездите“ под кръшните ритми на виртуозните инструменталисти и певици от оркестър „Тракийско настроение” – Пловдив.
 
В унисон с основната цел на фестивала: да се сплотим, да се обединим, хванати ръка в ръка, рамо до рамо, в единна стъпка – на площада чак до първи пели се извиха десетки хора̀, които навярно гледаха с умиление от небето бай Дико Илиев и останалите пазители на българщината.
 
Festival_Hortseto na Defileto_Mezdra 2020_30
 
Festival_Hortseto na Defileto_Mezdra 2020_13
 
Festival_Hortseto na Defileto_Mezdra 2020_02
 
Festival_Hortseto na Defileto_Mezdra 2020_03
 
Festival_Hortseto na Defileto_Mezdra 2020_04
 
Festival_Hortseto na Defileto_Mezdra 2020_31
 
Festival_Hortseto na Defileto_Mezdra 2020_49
 
Festival_Hortseto na Defileto_Mezdra 2020_54
 
Festival_Hortseto na Defileto_Mezdra 2020_150
 
Festival_Hortseto na Defileto_Mezdra 2020_154
 
Festival_Hortseto na Defileto_Mezdra 2020_156
 
Festival_Hortseto na Defileto_Mezdra 2020_101
 
Festival_Hortseto na Defileto_Mezdra 2020_106
 
Festival_Hortseto na Defileto_Mezdra 2020_94
 
Festival_Hortseto na Defileto_Mezdra 2020_95
 
Festival_Hortseto na Defileto_Mezdra 2020_97
 
Festival_Hortseto na Defileto_Mezdra 2020_99