__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Сказанията на Цветко Стеев огласиха античната и средновековна крепост „Калето“ в Мездра

Tsvetko Steev_Premiera_Mezdra 2020_01

В навечерието на големия християнски празник Вяра, Надежда и Любов – 17 септември, в Археологически комплекс „Калето“ в гр. Мездра се състоя представяне на историческия роман на Цветко Стеев „Сказание за Сирм – Царят на трибалите“ и на неговата културологична книга -“Реч от сърцето на Стара Европа. Митове, легенди, писмена“. Събитието е от програмата за отбелязване на 70-годишнината от обявяването на Мездра за град. Двете белетристични творби на родения преди 73 лета в село Игнатица самобитен писател излязоха през тази година под щемпела на Издателство „Мултипринт“ – София.
 
Премиерата уважиха кметът на Мездра Иван Аспарухов, Димитър Христов – директор„Международна дейност и комуникации“ в Съюза на българските писатели (СБП), управителят на Издателство „Мултипринт“ Асен Асенов, кметовете на Зверино и Ослен Криводол Стоян Петров и Роман Иванов, членове на Литературен клуб „Христо Ботев“ при НЧ „Просвета 1925“, близки и приятели на автора.
 
Литературоведски анализ на романа „Сказание за Сирм…“ направи рецензентът Светла Русева, която в заключение заяви, че та е една пълна и всеобхватна енциклопедия на нашите предци – траките, която ни изпълва със заслужена национална гордост. „Авторът предава аромата и атмосферата на онова далечно време и повежда читателя по неподозирани пътеки за тайнственост, красота и страсти на живеещите във Валве, столицата на трибалите“, пише в анотацията на книгата.
 
„В “Реч от сърцето…” Цветко Стеев се опитва да повдигне националното ни самочувствие, доказвайки с много цитати и тълкувания, че културата на Европа се заражда в тракийските земи, каза при представянето на книгата Светла Дамяновска, председател на Литературен клуб „Христо Ботев“. Книгата вероятно ще предизвика много полемики между привържениците на утвърдените схващания в науката и хората, готови да прегърнат новите хипотези. Но това само ще изостри интереса на обществото към темата и изследването.“
 
Хубави думи за автора и неговите две последни думи споделиха Асен Асенов, Димитър Христов и Иван Аспарухов. След което Цветко Стеев отговори на зададените му въпроси от присъстващите на литературната вечер и раздаде автографи. А тези, които си закупиха от неговите книги, получиха като подарък новелата му „Крушарката“ (Издателство „Българска книжница“, София, 2017 г.).
 
***
Цветко Стеев е роден през 1946 г. в с. Игнатица, община Мездра. Завършил е Средната политехническа гимназия в гр. Мездра и Полувисшия железопътен институт – София, специалност „Ръководител движение и търговска служба“. Работил е на гарите Елисейна и Зверино, както и в Завода за контактни елементи – Зверино. Женен е, има двама сина и четири внуци и внучки.
 
Автор е на драмата в стихове „Хан Крум – драматизирана хроника за един владетел” (1998 г.), сборника с разкази и новели „Нещо стана” (2000 г.), новелата „Сто лакти под земята” (2003 г., 2004 г.), стихосбирката „На връх самотен сам не съм” (2005 г.), сборника с разкази и новели „Мотолявица” (2005 г.), романа „Сами под слънцето” (2007 г.), сборника с разкази „Дявол на врата” (2010г.), романа „КанСубиги Крум, от Бога поставен” (2011 г.), сборника с разкази „Диви патици“ и историческия роман „Великият Сирм срещу могъщия Филип. Битката в долината на Ойскос (2015 г.), сборника с разкази „Срещи в Адриатика“ (2016 г.), новелата „Крушарката“ (2017 г.), „Реч от сърцето на Стара Европа. Митове, легенди, писмена“ и историческия роман  „Сказание за Сирм – Царят на трибалите“ (2020 г.).
 
Член е на СБП, Литературен клуб „Христо Ботев“ при НЧ„Просвета 1925“ – Мездра“, Художествено-творчески клуб „Ковачница“ при НЧ „Н.Й.Вапцаров 1919“ – с. Игнатица и Художествено-творчески клуб „Факел“ при НЧ „Факел 1926“ – с.Зверино.
 
Носител е на национални, регионални и общински награди за проза, в това число първа награда във Втория национален литературен конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа“ (2010 г.).
 
Tsvetko Steev_Premiera_Mezdra 2020_02
 
Tsvetko Steev_Premiera_Mezdra 2020_03
 
Tsvetko Steev_Premiera_Mezdra 2020_12
 
Tsvetko Steev_Premiera_Mezdra 2020_13
 
Tsvetko Steev_Premiera_Mezdra 2020_18
 
Tsvetko Steev_Premiera_Mezdra 2020_19
 
Tsvetko Steev_Premiera_Mezdra 2020_05
 
Tsvetko Steev_Premiera_Mezdra 2020_06
 
Tsvetko Steev_Premiera_Mezdra 2020_07
 
Tsvetko Steev_Premiera_Mezdra 2020_08