__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Патриотични песни и стихове огласиха Мездра за Деня на независимостта

Mezdra_Denyat na nezavisimostta_2020_01

С тържествен ритуал и празнична програма на градския площад Мездра отбеляза 112-ата годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България – 22 септември. Възпоменателната проява уважиха представители на Общинската администрация, жители и гости на града.
 
Честването на празника започна с издигане на националния флаг и на знамената на Община Мездра и на Европейския съюз. Особен колорит на ритуала придадоха младите кадети Мария Цекова, Денислав Димитров и Радостин Николовски, пременени в гвардейски униформи, които отдадоха „За почест“ под звуците на „Мила Родино“.
 
„Тази дата е доказателство, че когато българският дух е събуден, когато имаме национален идеал – той непременно ще получи своята реализация, каза в словото си кметът на Мездра Иван Аспарухов. Това е единственият акт в новата история на България, които е осъществен само от българи, без чужди влияния, с единната воля и на политиците, и на народа, обединени от идеята да тръгнем в една посока.
 
Сигурно си заслужава заради тези усилия да помислим дали днес, когато членуваме в НАТО и в Европейския съюз, когато сме изложени и на други външни влияния – дали имаме място за Независимост?
 
Да, защото българският дух трябва да остане независим! Този дух на нашето Възраждане трябва да е жив!
 
Нека да си спомним с почит за всички онези хора, които са били преди нас, за това, което са дали на страната ни, за това, че осигуриха просперитет на държавата ни през тези повече от 100 години.
 
И отново да призовем към обединение.
 
За да можем и ние, съвременните поколения, и тези след нас, да възкликнат като нашите предци преди 112 години: „Да живее свободна и независима България!“ Честит празник!“
 
Празнична програма по случай Деня на независимостта изнесе Вокална група „Wings” с художествен ръководител Тони Яшова от Сдружение „Новото поколение на талантите“. Тереза Стоянова и Ева Христова изпълниха песните „Майчице, Българийо“ и „Де е България?“, а вокалната група -„Майчице, Българийо“ и „Песен за Мездра“.
 
Музикално – литературното матине допълниха Ваня Любомирова от Комплекс социални услуги за деца и лица с увреждания с песента на Емил Димитров „Моя страна“ и третокласникът Стоян Димитров от групата за художествено слово при НЧ „Просвета 1925“, който рецитира стихотворението „България“ на Михаил Лъкатник.
 
По повод Европейския ден без автомобили в Мездра се проведоха традиционният велопоход до село Долна Кремена и обратно,  демонстрация на екстремни безмоторни спортове – с участието на най-добрия хиксър в България Христо Илиев и 1UP BMX и състезание за майсторско управление на велосипед за ученици от І до VІІ клас.
 
Трите спортни прояви са част от най-голямата инициатива за активен начин на живот в България – „Нестле за Живей Активно!“
 
Mezdra_Denyat na nezavisimostta_2020_02
 
Mezdra_Denyat na nezavisimostta_2020_03
 
Mezdra_Denyat na nezavisimostta_2020_04
 
Mezdra_Denyat na nezavisimostta_2020_05
 
Mezdra_Denyat na nezavisimostta_2020_07
 
 
 
Mezdra_Denyat na nezavisimostta_2020_09
 
Mezdra_Denyat na nezavisimostta_2020_11
 
Mezdra_Denyat na nezavisimostta_2020_13
 
Mezdra_Denyat na nezavisimostta_2020_17
 
Mezdra_Denyat na nezavisimostta_2020_18
 
Mezdra_Denyat na nezavisimostta_2020_19
 
Mezdra_Denyat na nezavisimostta_2020_20