__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Светла Дамяновска подреди в Мездра самостоятелна изложба живопис „Цветя от светлина“

_DSC5057
 
В навечерието на деня на покровителя на художниците – Св. апостол Лука, главният експерт „Културно наследство и религиозни дейности“ в Община Мездра и уредник на Градската художествена галерия Светла Дамяновска подреди поредната си самостоятелна изложба. Експозицията под наслов „Цветя от светлина“ включва 35 живописвани хербарни пластики, които пресъздават красотата на природата, съчетана с полета на въображението на авторката.
 
_DSC5065
 
Културното събитие уважиха кметът Иван Аспарухов, председателят на НЧ „Просвета 1925“ Валентин Вълчеви и секретарят на читалището Валентина Цекова, общинският съветник Генади Събков, ценители на изобразителното изкуство, близки и приятели на художничката.
 
_DSC5051
 
„2020 г. ще бъде запомнена от всички нас като време на притеснения, реална заплаха от заразяване и тежко боледуване и, в общи линии – не особено лъчезарен период от живота, каза при откриването на изложбата Светла Дамяновска. Колко хубаво би било да видим най-сетне „безоблачно небе след бурята”, но за жалост вирусната буря все още се вихри по цялата Земя. Всички ние чакаме да изгрее слънцето на спокойствието, оптимизма и удоволствието, а не страха от живота. И докато чакаме, аз реших да ви поднеса 35 късчета слънце, лъчите на което са уловени в картините ми. За да стоплят очите ви и да огреят душите ви.
 
_DSC5050
 
Ето това означава в превод заглавието на изложбата „Цветя от светлина” – цветя от мен. А защо цветя? Защото цветята са децата на слънцето. Ние можем да живеем известно време и в мрак, но те бързо загиват. Защото ние може да се храним с надежди и самозаблуди, но те се хранят само с истинска светлина.
 
_DSC5053
 
За да не загине вярата в хубавия утрешен ден и за да се потопите поне за кратко в едно позитивно изживяване, откривам изложбата и ви благодаря, че сте тук заради мен и моите творби.“
 
Изложбата на Светла Дамяновска може да бъде разгледана всеки делничен ден до края на месец октомври във фоайето на втория етаж в сградата на Община Мездра.