__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

С изложба живопис в Дърманци почетоха паметта на художника Димитър Македонски

01_Dimitar Makedonski_1914_1993
 
В деня, в който се навършиха 106 години от рождението на художника Димитър Македонски (1914-1993 г.) – 14 ноември, в родното му село Дърманци беше открита ретроспективна изложба живопис на твореца. Организатори на проявата бяха Кметство Дърманци, Народно читалище „Подем-1926“ и Община Мездра. Вернисажът събра близки и роднини на Макето, представители на Общинската администрация, жители на селото. 
 
02_Dimitar Makedonski_Izlozba 2020
 
Експозицията включва 9 живописни платна на художника – пейзажи, натюрморти и портрети. Три от тях са от фонда на Градската художествена галерия – „Пейзаж от Балчик“, „Цветя“ и „Стара къща в Дърманци“, а останалите са предоставени от кмета на селото Димитър Тронков, който е негов потомък. 
 
03_Dimitar Makedonski_Izlozba 2020
 
Кметът на община Мездра Иван Аспарухов благодари на Тронков за подетата инициатива и изрази увереност, че подобни събития ще намерят трайно място в културния календар на селото. „Радващо е, че в Дърманци са родени такива личности, които обичат родния си край и са пример за сегашните и идните поколения“, каза Аспарухов.
 
04_Dimitar Makedonski_Izlozba 2020
 
В рамките на възпоменателната проява бяха положени цветя на гроба на Димитър Македонски, който си отиде от този свят на 27 май 1993 г. на 78-годишна възраст. 
 
 
Възприета бе идеята на мястото, където е била родната къща на художника, да бъде поставена паметна плоча, а след реализиране на проекта за нов дом на Градската галерия в Мездра тя да бъде именувана „Димитър Македонски“. 
 
05_Dimitar Makedonski_Izlozba 2020
 
Изложбата е подредена в сградата на Кметство Дърманци и може да бъде разгледана до средата на месец декември.