__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Обща художествена изложба на участниците в пленера „Юбилейно за проф. Иван Фунев“ подредиха в Мездра

01_Ivan Funev_Plener_Izlozhba_Mezdra 2021_01

По инициатива на Градската художествена галерия в Община Мездра е подредена Обща художествена изложба на участниците в пленера по живопис „Юбилейно за проф. Иван Фунев“. Пленерът се проведе през м. юли миналата година в родното село на големия български скулптор и живописец с. Горна Бешовица по повод 120 години от неговото рождение. 

02_Ivan Funev_Plener_Izlozhba_Mezdra 2021_02

Експозицията включва седем картини – пет пейзажа и две абстрактни творби, вдъхновени от природните красоти на Веслешкия Балкан, които бяха създадени по време на пленера от петима членове на Групата на мездренските художници. 

03_Ivan Funev_Plener_Izlozhba_Mezdra 2021

Иво Ангелов се представя с картината „Пейзаж от с. Горна Бешовица“, Ивелина Ивова – с „Пейзаж със златна нива“ и „Към „Къщата ИВ“, Рени Митева – с „Гора“, Снежана Петрова – с „Божиите очи“ и „Въздействие“, а Цветана Христова – с „Косматица“. 

06_Ivan Funev_Plener_Izlozhba_Mezdra 2021_06

„Пейзажите се отличават с висок реализъм, а картините на Снежана Петрова – с полет на въображението“, подчерта по повод изложбата Светла Дамяновска, гл. експерт „Културно наследство и религиозни дейности“ в Община Мездра. 

С Общата художествена изложба „Юбилейно за проф. Иван Фунев“ официално беше открит творческият сезон 2021 на мездренските художници. Експозицията е подредена във фоайето на втория етаж в сградата на Община Мездра и може да бъде разгледана всеки делничен ден до края на м. януари.

07_Varban Boyadzhiiski_1931_1994_Avtoportret

През тази година ще бъде организиран още един пленер – този път посветен на 90-годишнината от рождението на друг изтъкнат наш земляк – живописеца Върбан Бояджийски (1931-1994 г.). Той ще се проведе през м. юли отново в с. Горна Бешовица и е включен в Културния календар с национален обхват за 2021 г. на Министерство на културата.