__________

__________

__________

__________

__________

__________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Гражданството на Мездра почете паметта на Апостола на свободата Васил Левски

_DSC9547

С поклонение пред бюст-паметника на Васил Левски на 19 февруари гражданството на Мездра отбеляза 148-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата. Възпоменателната проява, организатор на която бе Община Мездра, уважиха представители на Общинската администрация и съвет, възпитаници на детски градини, ученици, граждани. Сред тях беше и главният инициатор за въздигането на паметника през 2015 г., почетният гражданин на Мездра Пенка Георгиева. 

_DSC9555

В знак на признателност към Апостола на почетна стража пред монумента застанаха младите „гвардейци“ Денислав Димитров, Радостин Николовски, Мария Цекова и Данимир Георгиев, ръководени от художника Евгени Кучков.  

_DSC9568

„Благодаря на всички, че за поредна година сме тук, за да отдадем почит към един велик българин, каза в словото си кметът на общината Иван Аспарухов. За мен е изключително важно да си дадем ясна сметка, че идеалът за „Свята и чиста република“, за който загина Левски, все още не е станал реалност. И както „времето е в нас и ние сме във времето; то нас обръща и ние него обръщаме“, така трябва да си обещаем, да поемем ангажимент да работим за изграждането на една справедлива и добра държава, за която той мечтаеше. Вечна памет на героя и на всички останали хора, които той увлече след себе си в борбата за този  национален идеал!“ 

_DSC9569

Рецитал от стихове, посветени на Васил Левски, под наслов „Апостоле, сега си нужен повече, отколкото преди“, изнесе Групата за художествено слово към Център за подкрепа за личностно развитие, с ръководител Лилия Христова, а Вокална група „Детски свят“, с художествен ръководител Анета Петкова, изпълни песните „Молитва за България“ и „Песен за Апостола“. 

_DSC9574

С падане на колене и едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на националния герой, идеолог и организатор на българското националноосвободително движение. От името на Община Мездра и на Общинския съвет пред паметника бяха поднесени венци, а множество граждани, деца и ученици положиха цветя.

_DSC9577