____________

Електронни услуги

____________

Анкета компосиране

____________

Археологически комплекс Калето

____________

Добре дошли в средновековието

____________

ilovebulgaria

____________

Комисия за защита от дискриминация

____________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Мездра чества тържествено празника на града - Гергьовден

_DSC2259

За 30-а поредна година в съвременната ни история на 6 май Мездра отбеляза празника на града – Гергьовден. Честването започна с литургия в енорийския храм „Св. Георги Победоносец“, отслужена от отец Данаил Цинцарски.

_DSC2265

По-сетне на градския площад „България“ се състоя ритуал по издигане на националния трибагреник, знамето на община Мездра и флага на Европейския съюз. Тържеството уважиха кметът Иван Аспарухов, председателят на Общинския съвет Яна Нинова, почетните граждани на общината Вера Михайлова и Николай Кучков, бившият председател на ОбНС (кмет на Мездра) през периода 1986-1990 г. инж. Георги Давидков, народният представител Мирослав Аспарухов, жители и гости на града.

DSC2244

Особен колорит на церемонията придадоха младите „гвардейци“ Денислав Димитров, Радостин Николовски, Мария Цекова и Данимир Георгиев, които застанаха на почетна стража пред пилоните под вещото наставничество на художника Евгени Кучков.

„Благодаря на цялото гражданство на Мездра за това, че винаги сме показвали единство при вземането на решения за благото на нашия град и община, каза в словото си Иван Аспарухов. Благодаря ви за доверието, за това, че винаги сте ни товарили с отговорности и ние, в новите демократични времена, търсим решения на многото задачи, които трябва да бъдат решени.

Благодаря на бизнеса, защото в пандемичната обстановка, в която се намираме вече повече от една година, успяхме да запазим една огромна част от работните места и дори да снижим безработицата.

Благодаря на ангажираните в социалната сфера, с които в момента се грижим за над 1 200 хора в неравностойно положение. Благодаря на дейците на културата, на изкуството, на образованието и спорта, че поддържаме огромния фронт за съхраняване на традициите и търсим нов брод напред.

Всичко това ни дава вяра и сили, че ще продължим – заедно – да развиваме нашия град и нашата община. Защото тази заедност и тази съпричастност един към друг ни показва, че именно това е пътят за развитието не само на един град, не само на една община, а и на нашата държава.

Бъдете здрави, единни и нека св. Георги да пази вас и вашите семейства! Честит празник!“

_DSC2302

За празничното настроение на присъстващите се погрижиха Ева Христова и Данита Павлова, възпитаници на вокалния педагог Тони Яшова, които изпълниха песните „Де е България” и „Една българска роза”. Групата за художествено слово към Център за подкрепа за личностно развитие с ръководител Лилия Христова изнесе рецитал по стихове за гр. Мездра на поетесата Рени Митовa, а Детският танцов състав „Мездренче” при НЧ „Просвета 1925“ с художествен ръководител Владислав Петров заслужи аплодисментите на публиката с вихреното си изпълнение на „Джиновски танц“.

_DSC2327

Тържеството завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните от община Мездра.

Тази вечер от 19:30 часа на пл. „България” празничен концерт по случай Деня на Мездра ще изнесат Музикална формация „Жарава“ и популярният народен певец Николай Славеев, с което официално ще бъдат открити 47-те Празници на културата „Мездра-май“.

В рамките на ежегодния културен форум снощи съвместен концерт изнесоха пловдивската група „Мистик“, Ансамбъл „Мездра”, Танцов състав „Хемус” – Враца и Ансамбъл „Пъстрина” – Монтана.