____________

Електронни услуги

____________

Анкета компосиране

____________

Археологически комплекс Калето

____________

Добре дошли в средновековието

____________

ilovebulgaria

____________

Комисия за защита от дискриминация

____________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

В Мездра почетоха Деня на победата и Ден на Европа – 9 май

_DSC2923

С ритуал по издигане на националния трибагреник, знамето на община Мездра и флага на Европейския съюз и празнична програма в Мездра тържествено беше отбелязан Деня на победата и Ден на Европа – 9 май. 

Според съхраняваните в Държавен военноисторически архив – Велико Търново данни, от присъединяването на България към Тристранния пакт на 1 март 1941 г. до безусловната капитулация на Германия на 8 май 1945 г. (и първите няколко месеца след нея) загиват 56-ма военнослужещи в Българската армия, които са родени или са мобилизирани от 28-те населени места, които в момента влизат в състава на община Мездра. В заключителния етап на войната срещу Третия райх (септември 1944 г. – май 1945 г.) вземат участие повече от 540 военнослужещи и доброволци от Мездренския край. Единствените останали живи участници от общината във Втората световна война са капитан Илия Григоров (на 97 г.) от с. Царевец и поручик Никола Илиев (на 96 г.) от Мездра. 

_DSC2926

„Днес отдаваме почит на всички загинали в най-големия военен конфликт в световната история – Втората световна война, каза при откриването на тържеството по случай 9 май Светла Дамяновска, гл. експерт „Културно наследство и религиозни дейности“ в Община Мездра. Денят на Европа е следствие от Деня на победата. През 1985 г. в Милано лидерите на Съвета на Европа решават 9 май да се чества като Ден на Европа, който да се отбелязва с различни прояви във всички градове от стария континент.“ 

_DSC2930

След тържествения ритуал по издигане на знамената празнична програма изнесоха Мажоретният състав към Център за подкрепа за личностно развитие, с ръководител Христина Стоянова, който изпълни „Тържествен марш” и „Марш на Европа”, и Вокална група „Детски свят”, с ръководител Анета Петкова, която изпълни песните „Българийо, обичам те” и „Има светлина”. 

_DSC2945

Честването на 76-ата годишнина от Победата над хитлерофашизма и Деня на Европа завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите от община Мездра за свободата, независимостта и обединението на България.