____________

Електронни услуги

____________

Анкета компосиране

____________

Археологически комплекс Калето

____________

Добре дошли в средновековието

____________

ilovebulgaria

____________

Комисия за защита от дискриминация

____________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Премиера на дебютната стихосбирка „Пробуждане“ на Тодорка Василева се състоя в Мездра

_DSC6417

Дни след 24 май в Мездра се състоя премиера на дебютната стихосбирка „Пробуждане“ на Тодорка Василева, преподавател в градското Основно училище „Христо Ботев“. Организатори на събитието, което е от програмата на 47-мите Празници на културата „Мездра – май“, бяха Община Мездра и Литературен клуб „Христо Ботев“ при НЧ „Просвета 1925“. Премиерата уважиха литератори, близки и приятели на авторката – християнка по вяра и духовен натюрѐл, учителка по призвание, бургазлийка, свързала трайно житейската си съдба с крайскърския град. 

_DSC6397

„Пробуждане“ включва 50 стихотворения, подредени в три цикъла – „Самата аз“, „Посвещения“ и „Въпроси и размисли“. Поетичната книга е издадена с финансовата подкрепа на Община Мездра, излиза под щемпела на врачанското Издателство „Медиа груп – Иво Йорданов“, а стилното художествено оформление е дело на Светла Дамяновска. 

_DSC6415

„Пробуждане“ е първата ми книга, събрала късчета в един пъзел, пише в заключение в предговора на стихосбирката Тодорка Василева. Приемете я като откровение, може би в някой от стиховете ще се огледа и Вашето Аз – непреднамерено, чисто. Надявам се да Ви заразя с моята любов, понякога измъчена, но винаги тиха и всеопрощаваща.“ 

_DSC6420

Стихосбирката започва с цитат от „Първо послание на св. ап. Павла до Коринтяни“ (1 Кор. 13:4-7): „Любовта е дълготърпелива, пълна с благост, любовта не завижда, любовта се не превъзнася, не се гордее, не безчинствува, не дири своето, не се сърди, зло не мисли, на неправда се не радва, а се радва на истина; всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява.“ 

„Това е най-съвършеното определение за любовта, което някога съм чувала или чела, сподели по време на премиерата авторката. Ако такава любов има всеки един в сърцето си, повярвайте ми, ще имаме всичко на този свят. Обикновено ние страдаме, че нямаме някои неща. А, всъщност, не са ни необходими много неща. Може би ни е необходима точно такава любов. 

Обърнете внимание на първото определение – дълготърпелива. Ние, съвременните хора, нямаме търпение, нямаме търпение за много неща. И затова много често нашите връзки с другите хора се оказват крехки. Защото всяка връзка между хората се основава именно на това – дълготърпение, благост. Да не завиждаш, да се надяваш, да прощаваш. Просто, ако наистина имаме частица от тази любов – защото това е съвършената любов – светът би бил много по-различен.“ 

_DSC6428

За поетическите достойнства на стихосбирката говориха Светла Дамяновска, председател на Литературен клуб „Христо Ботев“, и Павлина Русева, секретар на клуба. Своите впечатления от съприкосновението си с поетическия свят на Дора Василева споделиха Нина Огнянова, Светла Кръстева, Мирослав Гетов. Поздравление към авторката отправи Нели Минева, заместник-кмет на Община Мездра.   

_DSC6436

Като своеобразна поанта на този празник на вярата, надеждата и любовта, поетесата подари на всеки, който желае, по един екземпляр от „Пробуждане“ с автограф. Сред тях бяха кметът на община Мездра Иван Аспарухов и председателят на Общинския съвет Яна Нинова.