____________

Електронни услуги

____________

Анкета компосиране

____________

Археологически комплекс Калето

____________

Добре дошли в средновековието

____________

ilovebulgaria

____________

Комисия за защита от дискриминация

____________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Гражданството на Мездра почете паметта на Ботев и на загиналите за свободата на България

_DSC6717

По традиция на 2 юни гражданството на Мездра почете паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Възпоменанието, което се състоя на градския площад, бе посветено на 145-ата годишнина от подвига на Ботевата чета. 

_DSC6718

Точно в 12:00 часа, под двуминутния сигнал на сирени, младите гвардейци Денислав Димитров и Данимир Георгиев застанаха „за почест“ пред пилоните с националния трибагреник, знамето на Община Мездра и флага на Европейския съюз, а служители в Общинската администрация, Общинска служба „Земеделие“ и граждани отдадоха почит към героите. 

_DSC6712

С мълчаливо поклонение пред входа на учебното заведение и поднасяне на гирлянд от свежи цветя пред войнишкия паметник паметта на загиналите за Родината почетоха ученици и учители от ОУ „Христо Ботев“, чийто патрон е поетът революционер. 

Ботйовите тържества в община Мездра ще продължат тази вечер, когато от 20:30 ч. на площада при моста на река Искър в село Лютиброд с  поднасяне на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев, концерт на самодейни състави и празнична заря ще бъде почетена паметта на загиналите за национално освобождение и обединение, сред които са и 30-на лютибродчани. 

Утре от 11:00 ч. в местността „Рашов дол“ ще бъде отслужена панихида за загиналите на това място през бунтовната пролет на 1876 г. 12 Ботеви четници, предвождани от Георги Апостолов. Тъй като филмовата компания „Ню Бояна Филм Стюдиос“ не успя да осигури необходимия реквизит, няма да се състои традиционната възстановка на последното сражение на оцелелите въстаници с турския аскер, черкези и башибозуци. 

На 3 юни от 13:00 ч. в с. Лютиброд официално ще бъде открит нов кът за отдих и детски игри, който е изграден по проект,  одобрен за финансиране в конкурса „Обичам природата – и аз участвам” на Министерство на околната среда и водите и на Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда в рамките на Националната кампания „За чиста околна среда – 2021“. 

На 4 юни – Деня на Зверино, паметта на героите ще почетат подобаващо жителите и гостите на най-голямото село в община Мездра. Празничната програма ще започне в 20:30 ч. с поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев в кв. „Сивец“. От 21:00 ч. пред паметния знак до църквата „Св. Димитър” ще бъде отслужена панихида, последвана от поетичен рецитал и възстановка на преминаването през нощта на 22 май (3 юни н. ст.) 1876 г. на група Ботеви четници, предвождани от Никола Во̀йновски, през брода на река Искър, което е подпомогнато от родолюбиви зверинчани. Възпоменателната проява ще завърши със заря, която е с начален час 21:30.