____________

Електронни услуги

____________

Анкета компосиране

____________

Археологически комплекс Калето

____________

Добре дошли в средновековието

____________

ilovebulgaria

____________

Комисия за защита от дискриминация

____________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

С музикално-поетична и фолклорна програма бяха открити Ботевите тържества в Лютиброд

_DSC6851

С тематична музикално-поетична и фолклорна програма официално бяха открити Ботевите тържества в Лютиброд. Да почетат паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България привечер на 2 юни на площада при моста на река Искър се събраха множество жители и гости на мездренското село. Сред тях бяха кметът на Мездра Иван Аспарухов, заместник-кметът Нели Минева, представители на Мотоклуб „Кан Аспарух 681“ от Варна, Шумен, София и Мездра. 

_DSC6776

Слово, посветено на 145-ата годишнина от подвига на Ботевата чета, произнесе кметският наместник на Лютиброд Иван Коцев. На сцената се изявиха Женският народен хор при местното читалище „Колката“, младите вокални изпълнители Данита Павлова, Ева Христова и Тереза Стоянова от Сдружение „Новото поколение на талантите“ и танцьорите от Ансамбъл „Мездра“. Патриотични стихове рецитираха 75-годишната Кръстинка Караджова и Леда Костадинова, която е само на 3 години и половина. 

_DSC6878

На почетна стража пред паметника на поета революционер застанаха трима млади „гвардейци“, пременени в четнически униформи. Венци на признателност бяха поднесени от името на Община Мездра, Кметство Лютиброд, НЧ „Колката“ и Клуба на пенсионерите в селото. 

С едноминутно мълчание и падане на колене присъстващите отдадоха почит към хилядите знайни и незнайни герои, отдали живота си за националното освобождение и обединение на Отечеството. Сред тях са повече от 30 лютибродчани, загинали в Балканските войни 1912-1913 г., Първата световна война 1915-1918 г. и Втората световна война 1939-1945 г.