____________

Електронни услуги

____________

Анкета компосиране

____________

Археологически комплекс Калето

____________

Добре дошли в средновековието

____________

ilovebulgaria

____________

Комисия за защита от дискриминация

____________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Тази неделя в Туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа” край с. Очиндол, община Мездра ще се проведе XV Национален фолклорен събор „Де е българското“

02_De e bulgarskoto 2019

По традиция, датираща от 2006 г. насам, на 6 юни 2021 г., Неделята на слепия, в Туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа” край село Очиндол, община Мездра ще се проведе XV Национален фолклорен събор „Де е българското“. Организатор на събитието е Община Мездра. Официалното откриване на събора е в 10:00 часа в неделя. 

В тазгодишното издание на фолклорния събор „Де е българското“ ще се вземат участие повече от 500 самодейци – певци, танцьори и инструменталисти от областите Враца, Видин, Монтана, Русе, Велико Търново и София. Заявки за участие са подали над 40 танцови състави, певчески и вокално-инструментални групи, както и 13 индивидуални изпълнители – представители на 30 читалища, пенсионерски клубове, училища и граждански сдружения от 25 населени места в Северна и Западна България. 

Участниците в събора, който няма конкурсен характер, ще се изявят в три категории: певчески групи и индивидуални изпълнители, танцови групи и индивидуални изпълнители, инструментални групи и индивидуални изпълнители. 

Специални гост изпълнители на „Де е българското” ще бъдат популярният народен певец Илия Луков, Ансамбъл „Мездра“ и Танцов състав „Хемус“ – Враца. Ще бъде извършен водосвет и осветена курбан чорба. 

По време на събора ще бъде връчена традиционната Награда за родолюбие „Дядо Йоцо гледа“, която се присъжда от Сдружение „Искърско дефиле“ на достойни българи, прославили България у нас и по света.

Организаторите най-учтиво ви канят да присъствате на XV Национален фолклорен събор „Де е българското”!