____________

Електронни услуги

____________

Анкета компосиране

____________

Археологически комплекс Калето

____________

Добре дошли в средновековието

____________

ilovebulgaria

____________

Комисия за защита от дискриминация

____________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Над 250 родолюбци почетоха паметта на най-младия Ботев четник Александър Чендов в Ржана планина

Ignatitsa_Botev chetnik_Poklonenie 2021_01

Повече от 250 родолюбци от Игнатица, Осеновлаг, Оселна, Зверино, Мездра, Своге, София, Благоевград, Габрово, Етрополе, Радомир, Гергевец и други селища от района на Искърското дефиле се събраха в първата събота на юни в м. „Люцка поляна” в дебрите на Ржана планина, за да почетат паметта на най-младия Ботев четник – Александър х. Димитров Чендов (1860-1876), загинал за Свободата на България през бунтовната пролет на 1876-та едва на 16-годишна възраст. 

Ignatitsa_Botev chetnik_Poklonenie 2021_02

По повод 145-ата годишнина от гибелта на „Комитчето”, както е останал в народната памет родения в сливенското село Аладаглий (дн. с. Гергевец) поборник, недалече от лобното му място в м. „Зелени камък“ беше осветена нова паметна плоча, дарена от признателни потомци, върху която, освен неговото име, са изписани имената на родителите му Димитър и Елисавета Чендови-Аладаглиеви и на шестимата му братя и сестри Петър, Стефан, Тодорица, Спас, Захария и Господин. 

Ignatitsa_Botev chetnik_Poklonenie 2021_03

Водосвет за здраве на присъстващите и техните близки и заупокойна молитва в памет на Александър Чендов отслужи архимандрит Севастиан, игумен на Осеновлашкия манастир „Рождество Богородично“ („Седемте престола“), в съслужие с йеромонах Натанаил, а членове на Национално дружество „Традиция“ отдадоха военни почести и застанаха на почетен караул. По-сетне Негово Високопреподобие освети традиционния курбан. 

Ignatitsa_Botev chetnik_Poklonenie 2021_17

Възпоменателната проява, която се провежда за дванайсета поредна година, уважиха кметът на община Мездра Иван Аспарухов, кметът на Игнатица Иво Костов, кметът на Гергевец Никола Кънев, председателят на Сдружение „Обединени Балкани“ Андрей Маринков и председателят на Национално дружество „Традиция“ Огнян Маринов. 

За трагичната съдба на Комитчето и заветите на националните ни герои говори осеновлашката „Баба Илийца“, 81-годишната Иванка Войнова, по чиято инициатива от 2010 г. насам се организира поклонението в м. „Люцка поляна“. 

В знак на признателност за нейната родолюбива дейност Никола Кънев връчи на Войнова поздравителен адрес от името на Община Сливен и поздравителен адрес от Кметство Гергевец до участниците в поклонението, а Огнян Маринов й подари реплики на английския вестник „The Daily News“ от юли-август 1876 г. с репортажите на американския журналист Макгахан за турските зверства по българските земи след Априлското въстание и на вестник „Московские новости“ от април 1877 г. с Манифеста на руския император Александър II за обявяване война на Османската империя. 

Пламенни слова произнесоха също архимандрит Севастиан и Андрей Маринков. Поклонението завърши с поднасяне на венец от Национален съюз „Единение“ и Сдружение „Обединени Балкани“ и на цветя пред паметната плоча на Александър Чендов.