____________

Електронни услуги

____________

Анкета компосиране

____________

Археологически комплекс Калето

____________

Добре дошли в средновековието

____________

ilovebulgaria

____________

Комисия за защита от дискриминация

____________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Близо 600 самодейци взеха участие в XV Национален фолклорен събор „Де е българското“

Бившият регионален министър Петя Аврамова е тазгодишният носител на Наградата за родолюбие „Дядо Йоцо гледа“

_DSC7873

Повече от 560 самодейци – певци, танцьори и инструменталисти от Северна и Западна България взеха участие в XV Национален фолклорен събор „Де е българското“, който се проведе в Неделята на слепия в Туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа” край мездренското село Очиндол. Организатор на събитието бе Община Мездра, а специален гост изпълнител – популярният народен певец Илия Луков. 

_DSC7533

Фолклорният събор беше официално открит от кмета на Мездра Иван Аспарухов в присъствието на кмета на Враца Калин Каменов и на собственика на туристическия комплекс Огнян Петров. 

_DSC7555

В тазгодишното, 15-о издание на „Де е българското“ се включиха 42 танцови състави, народни хорове и вокално-инструментални групи, както и 11 индивидуални изпълнители – представители на 30 читалища, училища, фолклорни и пенсионерски клубове от 25 населени места в областите Враца, Видин, Монтана, Русе, Велико Търново и София. Сред тях бяха Ансамбъл „Мездра”, Ансамбъл „Хемус” – Враца, Мъжка фолклорна група „Змей Горянин” и др.

_DSC7614

Освен самодейци от Мездра и от съставните села на общината Зверино, Игнатица, Моравица. Типченица, Лик, Лютиброд, Ребърково, Руска Бела и Злидол, на сцената край белокаменния монумент на Вазовия литературен герой се изявиха любители на автентичния български фолклор от Видин, Враца, София, Свищов, Бяла Слатина, Борован, Ружинци, Старопатица, Чилнов, Спанчевци, Бели извор, Нефела, Пудрия, Три кладенци и Габровница, община Своге. 

_DSC7939

Най-възрастните участници бяха 89-годишният самоук майстор на окарината полк. Георги Димитров от с. Лик, седемкратен участник в Националния събор на българското народно творчество в Копривщица, и 87-годишната народна певица Николина Тодорова или, както я наричат, Нина Росна, от русенското село Чилно̀в. 

_DSC7607

За празника на съхранената духовност допринесе и концертът на народния певец от Македонската фолклорна област Илия Луков, който изпълни отбрани патриотични песни от своя репертоар. 

_DSC8085

По време на събора кметът на Мездра Иван Аспарухов и председателят на Сдружение „Искърско дефиле” Огнян Петров връчиха традиционната Награда за родолюбие „Дядо Йоцо гледа”. Тази година 10-килограмовата статуетка – реплика на паметника на Дядо Йоцо край с. Очиндол, получи Петя Аврамова. Отличието й се присъжда от Сдружение „Искърско дефиле“ и от Инициативен комитет „Дядо Йоцо гледа“ „за това, че като министър на регионалното развитие и благоустройството положи изключителни усилия за подобряване инфраструктурата на България и Врачанския край.“