____________

Електронни услуги

____________

Анкета компосиране

____________

Археологически комплекс Калето

____________

Добре дошли в средновековието

____________

ilovebulgaria

____________

Комисия за защита от дискриминация

____________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Над 2 300 лева събраха на благотворителен концерт в Ребърково за ремонт на местната църква

Rebarkovo_Tsarkva_Renont_Blagotvoritelen kontsert_2021_01

Благотворителен концерт за събиране на средства, необходими за ремонта на православния храм „Св. ап. Петър и Павел”, се състоя в мездренското село Ребърково. Христолюбивата инициатива е на Църковното настоятелство, Кметство Ребърково и Народно читалище „Просвета-1925“. В рамките на събитието беше организиран благотворителен базар за продажба на ръчно изработени сувенири, изработени от децата на селото, в който се включи и местната художничка Кристина Котларска, предоставила безвъзмездно свои графики. 

Rebarkovo_Tsarkva_Renont_Blagotvoritelen kontsert_2021_03

От направените дарения по време благотворителния концерт и базара са събрани малко повече от 2 300 лв., съобщи кметският наместник на Ребърково Петър Петков. По предварителни изчисления за цялостната реконструкция на покрива на църквата, който от години тече и нанася непоправими щети, застрашавайки да унищожи старинния дърворезбован иконостас, иконите, владишкия трон и останалата вътрешно храмова украса, са необходими над 7 500 лв. Тази сума обаче включва само строителните материали, които напоследък доста поскъпнаха. 

Rebarkovo_Tsarkva_Renont_Blagotvoritelen kontsert_2021_04

Ребърковчани ще се включат с доброволен труд, а местен дарител е обещал да подмени изгнилата дървена дограма на храма. Съдействие ще окажат също Община Мездра и Врачанската Св. Митрополия. „Надяваме се да започнем ремонтните дейности в края на месец август, като, освен външен, желанието ни е да направим и вътрешен ремонт на сградата, поясни Петър Петков. 

Rebarkovo_Tsarkva_Renont_Blagotvoritelen kontsert_2021_13

Иначе на благотворителния концерт се изявиха самодейни фолклорни танцови и певчески групи от читалищата в Ребърково, Мездра, Брусен, Горна Кремена, Игнатица, Зверино и Типченица, както и от Монтана, Долно Озирово и Спанчевци, община Вършец. Водосвет за здраве и успешен завършек на богоугодното начинание отслужи енорийският свещеник на селото отец Пламен Кръстев.  

Събирането на средства продължава. Всеки, който желае да дари пари или строителни материали за ремонта на ребърковската църква „Св. ап. Петър и Павел”, може да го направи като се свърже с кметския наместник на селото Петър Петков – тел. тел. 0876 69 78 28, или с енорийския свещеник отец Пламен Кръстев – тел. 0877 261 660.