____________

Електронни услуги

____________

Анкета компосиране

____________

Археологически комплекс Калето

____________

Добре дошли в средновековието

____________

ilovebulgaria

____________

Комисия за защита от дискриминация

____________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

В Мездра честваха тържествено 136-ата годишнина от Съединението на България

_DSC4721

С ритуал по издигане на знамената и празнична програма в гр. Мездра отбелязаха подобаващо 136-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Тържеството уважиха представители на Община Мездра и на Общинския съвет, жители и гости на града. 

По традиция честването на Деня на Съединението започна с издигане на националния флаг и на знамената на Община Мездра и на Европейския съюз. 

_DSC4734

„Съединението на Княжество България и Източна Румелия е резултат от политическата зрялост и военна доблест на българския народ, каза при откриването на тържеството Светла Дамяновска, гл. експерт „Културно наследство и религиозни дейности“ в Община Мездра. Този самостоятелен държавнически акт и успешната му защита създават по-благоприятни условия за социално-икономически и културен напредък на нашата страна, окуражава сънародниците ни да продължат да се борят за освобождаване на българите, останали под чужда власт. Нараства авторитетът и ролята на България на международната сцена, а това повдига националното ни самочувствие и укрепва убеждението, че можем да бъдем творци на собствената си съдба.“ 

„6 септември 1885 г. е една прекрасна дата, която винаги трябва да отбелязваме, защото това е финалът на една мечта на българския народ – да бъде заедно, да бъде обединен, подчерта в словото си кметът на община Мездра Иван Аспарухов. 

Но и да си си зададем въпроса: Обединението на територии – Съединение ли е на хората? За съжаление, този идеал все още не сме го реализирали. И сега е най-доброто време, когато можем да разберем това. Защото обединението на територии, Съединението на мечти, единението в това да има просперираща България още стои пред нас и ние го усещаме и днес. 

Днес, когато управлява Егото, когато Аз-ът е взел връх над Ние, разбираме, че този идеал е оставен и за нас. А, може би, и за нашите деца, който искаме да им завещаем. По-често да употребяват „Ние“. Защото ние сме тези, които искаме да живеем по-добре. Ние сме тези, които искаме да имаме по-добро образование, по-качествено здравеопазване, да има отново взаимодействие и взаимопомощ между хората. 

Аз съм убеден, че рано или късно това ще се случи и ние сме на прага на този вододел. Затова днес, на тази свещена дата, когато отбелязваме 136 години от Съединението на България, искам да ви пожелая здраве, просперитет и ние да победим – ние, които искаме да имаме благоденстваща, просперираща България! Да живее просперираща България! Честит празник!“ 

_DSC4718

За празничната атмосфера допринесоха патриотичният марш „Боят настана“, изпълнен от мажоретния състав при Център за подкрепа за личностно развитие с ръководител Христина Стоянова, народните песни „Прочула се мома Неделя“ и „Калинчице, девойчице“ в изпълнение на Фолклорна група при НЧ „Съзнание-1899“ – с. Типченица с ръководител Любомир Гешковски и тракийският танц „Копаница“, представен от Детски танцов състав „Мездренче“ при градското НЧ „Просвета 1925“ с ръководител Владислав Петров.         

_DSC4741
 
_DSC4750