____________

Електронни услуги

____________

Анкета компосиране

____________

Археологически комплекс Калето

____________

Добре дошли в средновековието

__________

Съвместни усилия срещу природните бедствия

____________

ilovebulgaria

____________

Комисия за защита от дискриминация

____________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Почетният гражданин на община Мездра Георги Митев навърши 75 години

01_Geogi Mitev_75g_2021 - Copy

На 2 октомври 2021 г. един от доайените на леката атлетика в България, почетният гражданин на община Мездра Георги Митев навърши 75 години. По този повод кметът на Мездра Иван Аспарухов изпрати поздравителен адрес до юбиляра и го удостои с плакет за принос към общината. 

05_Georgi Mitev_75g_2021_Mezdra_Kmet_Pozdravitelen adres - Copy

„Уважаеми г-н Митев, приемете най-сърдечни поздрави от името на спортната общественост в община Мездра и лично от мен по случай Вашия 75-годишен юбилей, се казва в поздравителния адрес. 

Благодарение на Вас вече десетилетия наред за мездренската лекоатлетическа школа се говори с уважение в цяла България. Под Ваше ръководство израснаха десетки републикански шампиони в средните и дългите бягания, в спринта, в скоковете на дължина и на височина, в бяганията с препятствия и в многобоя. Нещо повече: с трудолюбие, човечност и всеотдайност, които могат да служат за пример и вдъхновение на младите хора, успяхте да запалите у стотици деца неугасващата искра на любовта към спорта. 

Позволете ми да Ви благодаря за всичко, което сте направили за развитието не само на леката атлетика, но и на физкултурата и спорта като цяло в нашата община, региона и страната. 

За всички нас Вашият принос като учител и треньор, създал поколения успели личности и специалисти, продължили Вашия път, е неоценим. 

Бъдете здрав, бодър и дълголетен! И още дълги години да се радваме заедно на успехите на мездренските спортисти, наследници на Вашето достойно за уважение дело! 

Честит юбилей!“ 

***

06_Georgi MItev_Kozloduy 1985 - Copy

Георги Митев е роден на 2 октомври 1946 г. в Берковица. Той е бивш национален състезател по ски бягане и лека атлетика, майстор на спорта. След приключване на спортната си кариера е треньор в родния си град, в спортното училище във Враца, а от 1982 г. до пенсионирането си през 2011 г. е треньор по лека атлетика в Ученическата спортна школа, ДФС Локомотив и СК Атлет – Мездра, както и учител по физическо възпитание и спорт. 

07_Georgi MItev_Vidin 1983 - Copy

Повече от три десетилетия той е неразривно свързан с развитието, възхода и най-големите успехи на Царицата на спортовете в гр. Мездра. През този период неговите възпитаници печелят повече от 250 шампионски титли на България и над 500 медала от държавни първенства, балканиади и международни турнири. Сред тях са Митко Ценов – участник на Олимпийските игри в Рио през 2016 г. и на дузина световни и европейски първенства, европейски шампион за младежи до 23 г., национален рекордьор за мъже и младежи до 23 г. в дисциплините 3000 м стипълчейз и 2000 м с пр. и на 3000 м в зала за юноши старша възраст; състезаващият се треньор Йоло Николов – многократен шампион на страната в средните и дългите бягания; Борис Воденичаров – бивш наставник на националния рекордьор в тласкането на гюле Георги Иванов и личен треньор на националната състезателка в хвърлянето на копие Михаела Петкова; футболистът Цветан Генков – бивш национал и голмайстор на „А” група; лекоатлетът Цветан Станкулов, участник на Световното първенство в Токио 1991 и национален рекордьор в щафетата 4×400 м; многократните републикански шампиони Силвия Петрова, Слави Маринов и др. 

13_Georgi MItev_Mezdra_Sportist 2012

По негова инициатива от 2003 г. насам в гр. Мездра ежегодно се организира Национален шосеен пробег „3 март”. Три пъти – през 2002-а, 2006-а и 2009 г., Георги Митев е определен за Треньор на годината в община Мездра, а през 2012 г. Общинският съвет го удостои със званието „Почетен гражданин на община Мездра” за принос в развитието на спорта.