____________

Електронни услуги

____________

Анкета компосиране

____________

Археологически комплекс Калето

____________

Добре дошли в средновековието

__________

Съвместни усилия срещу природните бедствия

____________

ilovebulgaria

____________

Комисия за защита от дискриминация

____________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Единайсетокласник от мездренската гимназия с награда в Национален ученически конкурс

Treti natsionalen ucheniceski konkurs_Vremena&Buditeli 2021_01

Единайсетокласникът в Средно училище „Иван Вазов“ – Мездра Ясен Цветанов спечели втора награда в Третия национален ученически конкурс „Времена и будители“, организиран от Националния музей на образованието и Регионалното управление на образованието – Габрово. По традиция резултатите от конкурса, който се провежда през две години, бяха отчетени в Деня на народните будители – 1 ноември. Тазгодишното издание беше посветено на 145-годишнината от Априлското въстание и участието на български учители в тази най-масова и героична проява на националноосвободителното движение през Възраждането. 

Treti natsionalen ucheniceski konkurs_Vremena&Buditeli 2021_02

В конкурса се включиха над 200 участници от цялата страна – индивидуално и в екипи от двама, трима и повече ученици. Съгласно регламента, те се съревноваваха в два модула – изработване на постери със снимки, документи, рисунки и др. – за ученици от V до VII клас, и създаване на мултимедийни презентации – за ученици от VIII до XII клас. В първия бяха представени 56 постера, а във втория – 83 мултимедийни презентации. 

Treti natsionalen ucheniceski konkurs_Vremena&Buditeli 2021_03

Презентацията на Ясен Цветанов, който е ученик в XI „a“ клас на мездренската гимназия с класен ръководител Диана Димитрова-Христова беше класирана от авторитетното жури на второ място в модул „Мултимедийна презентация“. Първо място зае Павел Люцов от СУ „Георги Измирлиев“ – Горна Оряховица, а трето – Десислав Христов и Надежда Кочева от ПГТ „Д-р Васил Берон” – Велико Търново. 

В модул „Постери“ на първо място се наредиха Александра и Елизабета Казале от ІІ ОУ „Петко Р. Славейков” – Стара Загора, на второ – Лора Димитрова и Диляна Георгиева от СУ „Димитър Маринов” – Лом, а на трето – Ванеса Симитчиева от ОУ „Екзарх Антим І” – Пловдив. 

Наградата за двете първи места е таблет, за вторите – електронен четец, за третите – външен хард диск. Всички, изпратили материали за конкурса, получават грамота за участие. 

Наградените постери, заедно с номинираните 10, ще бъдат показани в Арт коридора на Националния музей на образованието в Габрово, а наградените и номинирани мултимедийни презентации ще бъдат включени към тематичните видеопанорами, които се предлагат в кинозалата на музея. 

Конкурсните материали показват изключително задълбочено и старателно отношение, работа с различни исторически източници и като общ резултат се получава доста пълна и добре илюстрирана картина за участието на учители и просветни дейци в подготовката и провеждането на Априлското въстание, уточняват организаторите на конкурса. Силната активност на ученици от различни градове и по-малки населени места оформя Априлска летопис с известни и позабравени имена като Иван Соколов, Петко Франгов, Райна Попгеоргиева, Панайот Волов, Бачо Киро, Даскал Петър от Копривщица, Елена Грънчарова, Антим I, Георги Раковски, Младен Калинов, Петър Бонев, Найден Попстоянов, Захари Величков, Никола Беловеждов, Яков Матакиев, Сава Катрафилов, Тодор Лефтеров, Христо Караминков, Танчо Кривчов, Поп Сокол, Найден Сланинков и десетки други.