____________

Електронни услуги

____________

Анкета компосиране

____________

Археологически комплекс Калето

____________

Добре дошли в средновековието

__________

Съвместни усилия срещу природните бедствия

____________

ilovebulgaria

____________

Комисия за защита от дискриминация

____________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

В мездренското село Крета честваха храмовия празник на църквата „Св. арх. Михаил“ – Архангеловден

_DSC6853

Навръх големия християнски празник Събор на св. архангел Михаил (Архангеловден) в мездренското село Крета честваха храмовия празник на тамошната църква „Св. арх. Михаил“, която беше обновена миналото лято с подкрепата на Община Мездра и на дарители. По този повод литургия и водосвет в съградения в края на XIX век православен храм отслужи енорийският свещеник отец Пламен Кръстев в съслужение с отец Кирил Велинов. За празничната атмосфера допринесоха черковни песнопения. 

_DSC6864

Да запалят по свещичка и да се помолят за благополучие на своите близки в храма се събраха християни от различни поколения. Радостно е, че сред тях имаше и деца, най-невръстните от които бяха именикът Михаил Ицовски, само на година и няколко месеца, и 2-годишната Лилия Гергова. Храмовия празник уважиха кметът на Мездра Иван Аспарухов и вр. и. д. кметски наместник на селото Ваня Николчова. 

_DSC6881

По време на богослужението отец Пламен освети специален дар, посветен на св. архистратиг Михаил – стоманен воински меч, изработен от инструктора по източни бойни изкуства Василий Ковяр и дарен на храма от сем. Преслав, Виктория и Васил Христови. В знак на благодарност Ваня Николчова връчи от името на Кметство Крета благодарствено писмо на дарителите. 

_DSC6857

Осветени бяха още старинна икона на св. Кирик и Юлита, реставрирана от художника Евгени Кучков, икона на Св. Богородица и църковна утвар, дарени за нуждите на храма. 

_DSC6905

В края на службата отец Пламен благослови миряните, като им пожела Св. архангел Михаил и всички други небесни безплътни сили да ги закрилят и да бдят над тях и техните близки, след което отец Кирил освети обредните хлябове. 

_DSC6977

По случай храмовия празник Маестро Кучков изографиса нов надпис над входа на старинната църква, а тази вечер храмът ще бъде осветен в националния трибагреник. Родолюбивата инициатива се реализира с финансовата и материална подкрепа на столичните фирми „Стандарт Модерн“, „ПроМаркет“ и „Енайбией“, на Васко Георгиев, Васил Дацов и Петко Юлиянов. Всички спомоществователи получиха благодарствени писма от Кметство Крета.

_DSC6982

Малко известен факт е, че в двора на църквата са погребани двама кретчани, загинали по време на Първата световна война 1915-1918 г. Това са подпоручик Александър Динков Вълков, загинал на 18 октомври 1915 г. при с. Планиница, Зайчарско и ефрейтор Дино Йотов Кръстев, „убитъ въ бой съ русите“ на 7 септември 1916 г. при с. Суютчук (дн. кв. Рилци), Добричко. 

_DSC6984

Храмов празник днес имат още два православни храма в община Мездра – тези във Върбешница и Руска Бела, които също бяха чествани подобаващо от местните жители.