____________

Електронни услуги

____________

Археологически комплекс Калето

____________

Добре дошли в средновековието

__________

Съвместни усилия срещу природните бедствия

____________

ilovebulgaria

____________

Комисия за защита от дискриминация

____________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Дървото на живота Ginkgo biloba ще краси занапред новата пешеходна алея в Мездра

_DSC7182

В пазарния ден на Мездра – четвъртък, в новия участък на пешеходната алея по ул. „Александър Стамболийски“, в зелените площи южно от водното огледало, служители на Общинско предприятие „Чистота“ засадиха най-старото лечебно дърво в света – Гинко билоба (Ginkgo biloba), известно и като дървото на живота или на дълголетието. 

Това стана по инициатива на дългогодишния служител в Транспортна полиция в града полк. Данчо Данов, понастоящем пенсионер, който от десетилетия се занимава в свободното си време с овощарство и лозарство. За целта той подари млада фиданка от това уникално по рода си растение, което е познато на традиционната китайска медицина отпреди повече от 3 хиляди години, прихваната от бившия възпитаник на ПЖИ – София от костилка. 

_DSC7170

„Обичам дърветата от малък. Дядо ми Дано, на който съм кръстен, навремето е бил казанджия в Цаконица и се грижел за овощните градини в селото, засадени с есенки сливи. Така че увлечението ми по овощарството е по наследство… 

Преди три години отидох на почивка в комплекса на МВР „Тилия“ в курорта „Св. св. Константин и Елена“ край Варна, разказа полк. Данов, който през 60-те години на миналия век е завършил Селскостопанския техникум в Габаре. Като разбраха, че се занимавам с овощарство, хора, които бяха на почивка като мен, ме помолиха да видя едни стари дървета в парка на комплекса, за които не знаят какви са. Заведоха ме и аз им казах, че тези вековни дървета са Гинко билоба. 

_DSC7162

По това време на годината по клоните им имаше жълто-зелени плодчета, които много приличат на джанка – с голяма костилка и мека, месеста обвивка. На тръгване от санаториума си набрах няколко плодчета и като се прибрах вкъщи ги държах два-три месеца на слънце, за да пожълтеят напълно. Раздадох от тях на колеги производители на посадъчен материал от Мездра, Червен бряг и Монтана. И си прихванах фиданки по класическия способ – от костилка. 

Тази пролет станаха 50 години, откакто съм жител на Мездра. В знак на благодарност към този град, в който живея вече повече от половин век, подарявам това декоративно дърво, за да краси новата пешеходна алея. То е полезно повече за старите хора, но нека младите да се грижат за него и като остареят да си берат от листенцата и плодовете му с лечебна цел!“, пожела в заключение полк. Данов.