____________

Електронни услуги

____________

Археологически комплекс Калето

____________

Добре дошли в средновековието

__________

Съвместни усилия срещу природните бедствия

____________

ilovebulgaria

____________

Комисия за защита от дискриминация

____________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Служител в ОбП „Чистота” хвана Богоявленския кръст в Мездра

_DSC8780

На 6 януари – Богоявление (Йордановден), в православния храм "Св. Георги Победоносец" в Мездра бяха отслужени Златоустова Св. Литургия и Велик Богоявленски водосвет. Богослужението извърши енорийският свещеник иконом Данаил Цинцарски. Присъстващите миряни, сред които имаше и доста именици, бяха благословени от Негово Високоблагоговейнство и поръсени за здраве със светена вода, а мнозина си взеха от нея и за вкъщи. 

_DSC8760

След църковната служба литийно шествие се отправи към стария мост на река Искър при Археологически комплекс "Калето", където множество жители на града и общината очакваха да съпреживеят „спасяването“ на Богоявленския кръст. Началото на тази традиция в Мездра е поставено през 20-те години на XX век, а след дългогодишно прекъсване тя е възродена в края на миналото столетие. 

_DSC8784

Въпреки топлото за сезона време, тази година във водите на Искъра се престрашиха да се хвърлят само трима смелчаци: 53-годишният Николай Вълчовски от с. Лик, Драгомир Йорданов – на 46 г. от с. Лютиброд и Николай Петков – на 53 г. от Мездра. 

Най-бърз и съобразителен от тях се оказа Николай Вълчовски (Пенявеца), служител в Общинско предприятие „Чистота“, който пръв стигна до кръста. На излизане от реката той пожела на всички здраве, щастие и късмет през новата година.

_DSC8801

Спасителят на кръста беше дарен от Църковното настоятелство при Храм "Св. Георги" със 100 лева, а останалите участници в ритуала си тръгнаха с поощрителни награди. Смелчаците получиха и по бутилка червено вино от кмета на общината Иван Аспарухов.