____________

Електронни услуги

____________

Археологически комплекс Калето

____________

Добре дошли в средновековието

__________

Съвместни усилия срещу природните бедствия

____________

ilovebulgaria

____________

Комисия за защита от дискриминация

____________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Зденка Тодорова представи в Мездра „Посланията на оброчищата“ и „Към Цариброд и за него“

_DSC8125

Известната правозащитничка, журналистка и писателка Зденка Тодорова, която е родена в Цариброд, Западните покрайнини, представи в Мездра своите последни две книги – „Посланията на оброчищата“ и „Към Цариброд и за него“, които излязоха от печат съответно през 2019-а и през 2021 г. Двойната премиера се състоя по покана на инж. Делян Дамяновски, изпълнителен директор на Националната асоциацията на председателите на общински съвети в Република България, със съдействието на Община Мездра. 

_DSC8114

„Посланията на оброчищата“ е плод на дългогодишните краеведски проучвания на авторката, благодарение на които научаваме интересни неща за магията на „каменните слънца“, с които е осеяно българското етническо землище. Книгата е посветена на нашите сънародници от двете страни на сръбско-българската граница по повод 100-годишнината от подписването на злощастния Ньойски договор. 

„Оброчищата са една голяма загадка за мен, каза при представянето на книгата Зденка Тодорова. Те са една хилядолетна българска история, в която са преплетени много неща: култът към Слънцето, култът към камъка, култът към дървото, култът към водата, култът към родовата памет, култът към най-стария човек във фамилията, култът към символите, култът към традициите… Всичко това е преплетено в оброчищата. 

_DSC8104

Енергията на оброчищата е голяма. Както казваше един столетник от с. Протопопинци, Царибродско, дядо Есто Йотов (светла му памет!): „Оброчищата со сила – сила голема! Гледай да ги разбереш изнутра!“ И наистина те са „сила голема“, която с думи не може да се опише.“ 

 „Към Цариброд и за него“ е последната (засега), девета книга на Зденка Тодорова. Тя дава ценна информация за миналото на Цариброд и за осем видни български интелектуалци, посетили или пребивавали за кратко в него: писателите Иван Вазов, Алеко Константинов и Константин Константинов, учителят Петър Дънов, лечителят Петър Димков, художникът Георги Машев, капелмайсторът Тодор Наумов и журналистът Каран Дончев. 

„Тези знакови личности оставят трайни следи в Цариброд. Те са знакови както за България, така и за българите от Западните покрайнини, подчерта Зденка Тодорова. Периодът, който разглеждам в книгата, е от Освобождението до 1944 г. Мисля, че в него се крие истинската същност на Цариброд и енергията на творческия потенциал на българите в него". 

С финансовата подкрепа на Община Мездра всичките 21 читалища в общината обогатиха своя библиотечен фонд с книгата „Към Цариброд и за него“. 

Впечатленията си от изследователската работа на Зденка Тодорова „на ползу роду болгарскому“ споделиха инж. Дамяновски, гл. експерт „Културно наследство и религиозни дейности“ в Община Мездра Светла Дамяновска, уредникът на Исторически музей – Правец Галя Дикова-Иванова, преподавателите по история Данаил Димитров и Светла Кръстева и др. 

От името на Община Мездра заместник-кметът Нели Минева подари на авторката букет цветя. Цветя й подариха също читалищните работници в общината. Сред присъстващите на премиерата бяха и деветокласници от Средно училище „Иван Вазов“, профил „Хуманитарни науки“.