____________

Електронни услуги

____________

Археологически комплекс Калето

____________

Добре дошли в средновековието

__________

Съвместни усилия срещу природните бедствия

____________

ilovebulgaria

____________

Комисия за защита от дискриминация

____________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Фестивал на домашния сапун се проведе в мездренското село Царевец

_DSC8246

Фестивал на домашния сапун се проведе в мездренското село Царевец. Организатори на събитието бяха Кметство Царевец и Народно читалище „Просвета-1928“ с подкрепата на Община Мездра. Празникът уважиха множество жители и гости на каменоделското селище, сред които беше и кметът на общината Иван Аспарухов. 

„Убедени сме, че с това събитие ще допринесем за опазването и популяризирането на нашето нематериално културно наследство, каза в приветствието си кметският наместник на с. Царевец Маргарита Петкова. Ние дадохме всичко от себе си, за да превърнем искрицата в огън и да припомним, пресъздадем и предадем на следващите поколения една позабравена вече традиция.“ 

_DSC8261

Миналата година Националният съвет за нематериално културно наследство към Министерство на културата одобри кандидатурата на НЧ „Просвета-1928“ – с. Царевец „Варене на домашен сапун“ да бъде вписана в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на България като елемент от регистъра „Традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци“. Групови носителки на това умение са  царевчанките Здравка Петрова (77 г.), Венета Коцева (83 г.) и Бойка Цолова (68 г.). 

_DSC8319

На предварително подготвено за целта място, под надзора на трите групови пазителки на умението, Румяна Христова и Галя Геновска показаха нагледно целия процес на приготвяне на домашен сапун – от съставките, през подготовката – до същинското варене и рязане на калъпи. Те предадоха това свое умение на представители на читалищата от селата Брусен и Ребърково.

_DSC8278

Ученици от Професионална гимназия „Алеко Константинов“ – гр. Мездра, участници в проекта „Заедно за по-добро бъдеще на децата ни“, подредиха с благотворителна цел изложба базар на обредни хлябове за Великден и Гергьовден, а ученици от Професионална гимназия по каменообработване в село Кунино, община Роман демонстрираха придобитите от тях умения при изработването на изделия от камък. 

Мадлена Божилова Амин от Своге, която също е вписана през 2021 г. в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на България в като елемент от регистъра „Традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци“, показа изработената от нея българска народна носия от региона на Кюстендил. 

Със свои щандове в „Алеята на занаятите“ се представиха още Йолина Цолова от Враца, която изработва фолклорни накити и сувенири и Симона Тодорова от София – с ръчни бродерии и декорация за украса на дома. 

_DSC8204

Концертна програма изнесоха популярният изпълнител на народни песни Светлин Миланов, Ансамбъл „Мездра“, Танцов състав „Хемус“ – Враца, възпитаници на Център за подкрепа за личностно развиване – Мездра, Женска певческа група „Белокаменица“ от с. Царевец и групите за народно пеене и за народни танци от с. Търнава, община Бяла Слатина. 

Събитието подкрепи благотворителната инициатива „Бяла лястовица на надеждата за Христо“. Събраната сума от 824 лв. ще бъде преведен по сметката на онкоболния Христо Пенчев от Мездра, който страда от синовиален сарком и се нуждае от лечение в чужбина.