____________

Електронни услуги

____________

Археологически комплекс Калето

____________

Добре дошли в средновековието

__________

Съвместни усилия срещу природните бедствия

____________

ilovebulgaria

____________

Комисия за защита от дискриминация

____________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

В Деня на Мездрa официално бяха открити традиционните Празници на културата

_DSC9573

В Деня на Мездра – 6 май (Гергьовден), официално бяха открити традиционните Празници на културата „Мездра-май“. 

„Уважаеми жители и гости на гр. Мездра, добре дошли на площад „България“!, каза при официалното откриване на празниците кметът на общината Иван Аспарухов. Честит празник! Нека Св. Георги да бди над вас и вашите семейства! Позволете ми с най-голямо удоволствие да открия 48-те Празници на културата „Мездра-май“. На добър час!“ 

_DSC9577

Председателят на Общинския съвет Яна Нинова огласи Решение №457 и Решение №458/ 20.04.2022 г. на местния парламент за удостояване със званието „Почетен гражданин на община Мездра” на народния инструменталист о. з. полк. инж. Георги Димитров и на Валентин Вълчев – дългогодишен културен и читалищен деец, за техните изключителни заслуги и особен принос в духовния живот на общината. Високото отличие връчи кметът Аспарухов. 

_DSC9621

„Много съм развълнуван, тъй като днес е двоен празник – Гергьовден и празник на Българската армия, сподели при получаването на отличието о. з. полк. инж. Георги Димитров. Освен това, на 2 май навърших 90 години. 

Благодаря на Община Мездра и на Общинския съвет за високата чест, която ми оказват. Благодаря на г-н Аспарухов и на г-н Вълчев, защото без тяхното съдействие нямаше да мога да участвам и да получа 7 златни медала на Националния събор на българското народно творчество в Копривщица, както и още много награди на други събори и фестивали. 

Тъй като съм много развълнуван, няма да говоря повече, а ще ви поздравя с няколко народни мелодии на окарина от моя репертоар.“ 

_DSC9612

„Вълнението в такива случаи пречи да изразиш с най-хубави думи чувствата, които те вълнуват и бушуват в теб, сподели от своя страна Валентин Вълчев. Искам да благодаря на общинското ръководство за високата оценка, която дават за моя труд през годините. Да благодаря на моите колеги, съмишленици и приятели, без които нещата нямаше да станат. 

Да благодаря на моето семейство, което в най-трудните моменти е било винаги до мен и ми е помагало, падайки, да стана и да поема по верния път. 

А за себе си пожелавам здраве и колкото години ми е отредил Бог занапред, ще ги отдам на града, на община Мездра, на всички вас. Защото аз просто ви обичам!“ 

_DSC9660

При огромен зрителски интерес празничен концерт по случай Деня на Мездра изнесоха оркестър „Шевица“, лауреатът в Международния фестивал „Пирин Фолк” Сандански Светлин Миланов, популярната поп певица Деси Добрева, „Лудо младо Бенд” и Танцова формация „Гераци”. През целия ден на градския площад гостува Пътуващо читалище „Бащино огнище“ с основател Ивайло Шопски. 

_DSC9828

Днес Празниците на културата „Мездра-май 2022“ продължават с Втория национален фестивал на танцови клубове и школи за необработен фолклор „Хорцето на Дефилето“, организиран от Община Мездра  и от Клуб „Хорце, винце и още нещо…” с художествен ръководител Мирослав Аспарухов. Гост изпълнители на фестивала са Светлин Миланов, Евелина Александрова, Светла Дукатева, Танцов състав „Хемус“ – Враца, Ансамбъл „Мездра”, оркестър „Млади тракийци“, Катя Башева и Виолета Калинова.  

А в ранния следобед в спортната зала на Клуб по източни бойни изкуства „Лотос-М“ ще бъде показан един от емблематичните ритуали на японската култура – чаена церемония.