____________

Електронни услуги

____________

Археологически комплекс Калето

____________

Добре дошли в средновековието

__________

Съвместни усилия срещу природните бедствия

____________

ilovebulgaria

____________

Комисия за защита от дискриминация

____________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

9 май – Ден на победата и Ден на Европа, честваха в Мездра

_DSC0447

По традиция на 9 май Община Мездра организира честване на Деня на победата и Ден на Европа – символ на мира и единството на стария континент. Двойният празник уважиха представители на Общинската администрация и съвет, на местните структури на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) и на Национално движение „Русофили“, граждани. 

Тържеството започна с ритуал за издигане на знамената на Република България, на Европейския съюз и на Община Мездра под звуците на националния химн „Мила Родино“. 

_DSC0457

„9 май е дата, която има история, има и бъдеще, каза в словото си кметът на община Мездра Иван Аспарухов. На този ден отдаваме почит на всички онези, които загинаха, за да ни има днес. А те не са никак малко – милиони военни и цивилни жертви. Нека сведем глава пред тяхната памет и да им благодарим. За да покажем, че техният живот не си е отишъл напразно. 

Днешният ден е и Ден на бъдещето. Неслучайно Денят на Европа е празник на Европейския съюз. Трябва да има приемственост – трябва да има спомен за миналото, но трябва да отправим и взор към бъдещето. Защото какво е миналото, ако не гледаме напред? И какво е бъдещето, ако не помним своето минало? Нашето бъдеще е Обединена Европа, изградена върху костите на всички, които дадоха живота си за тази идея. 

Но преди всичко ние си оставаме българи. И винаги трябва да си задаваме въпроса: Как живее нашият народ? И всеки, който управлява тази държава, трябва да го има предвид. Затова отправяме апел към тези, от които зависи българският народ да живее по-добре: Нека да направят всичко възможно този горд народ да изправи глава, да заеме своето достойно място в Европа! За целта, преди всичко, трябва да си оправим нашия двор, нашата къща. И тогава ще бъдем достойни членове на Европейския съюз. Достойно място може да се заеме само тогава, когато народът ти живее добре.“

_DSC0475

Приветствие към гражданството отправи също Данаил Димитров, секретар на общинската организация на СВВБ. Клуб „Умението да говорим пред публика“ при Средно училище „Иван Вазов“ с художествен ръководител Николай Савов представи композицията „Ода на радостта“. 

_DSC0485

Честването на 77-ата годишнина от Победата над хитлерофашизма и на Деня на Европа завърши с празнично шествие и поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите от община Мездра за свободата, независимостта и обединението на България.

_DSC0519