____________

Електронни услуги

____________

Археологически комплекс Калето

____________

Добре дошли в средновековието

__________

Съвместни усилия срещу природните бедствия

____________

ilovebulgaria

____________

Комисия за защита от дискриминация

____________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Развлекателен спектакъл и шахматен празник подари Община Мездра на децата за 1 юни

Mezdra_Denyat na deteto 2022_01

В Международния ден на детето – 1 юни, Община Мездра зарадва най-малките с развлекателен спектакъл и шахматен празник. Атрактивното събитие се състоя в Археологически комплекс „Калето“, а негови съорганизатори бяха Театър „Пан“ – София и Шахматен клуб „Асеневци“ – Велико Търново. 

Mezdra_Denyat na deteto 2022_02

По случай Деня на детето артисти от столичния Театър „Пан“ представиха пред възпитаници на местните детски градини развлекателния спектакъл „Весели небивалици“, изпълнен с много забавни игри, песни, танци, фокуси, гатанки и стихчета. 

Mezdra_Denyat na deteto 2022_74

По-сетне на откритата сцената в комплекса роденият в Мездра FIDE Master Даян Нинов – професионален треньор, председател на ШК „Асеневци“ и председател на Комисията за развитие на детско-юношеския шахмат към БФШ 1928, и неговата колежка Доника Шивачева – многократна шампионка на България във всички възрастови групи, вицеевропейска шампионка за момичета до 8 г. и до 10 г. и бронзова медалистка от Европейското първенство за девойки до 20 г., изнесоха открит урок по шахмат. 

Mezdra_Denyat na deteto 2022_81

Шахматният празник протече в две части. Първата част, която беше преназначена за начинаещи, включваше запознаване с правилата на играта – легенда за шахмата, как се местят фигурите, какво е шах и мат, каква е целта на играта. Втората част, която е за напреднали, предложи отборни игри за бързина, концентрация и креативност, както и индивидуални игри с въпроси и награди. Даян Нинов и Доника Шивачева дадоха и сеанс на едновременна игра с подрастващи. 

Всички участници получиха ваучери за безплатен едномесечен онлайн курс и подаръци – шахматни комплекти, раници, тениски, тематична литература и сувенири (химикалки, ключодържатели, стикери и др.). 

Спортната проява е част от Националното шахматно турне „Асеневци“, организирано от едноименния клуб от старопрестолния град, което ще обхване 30 града в цялата страна. Благородната кауза на проекта е да популяризира шахмата и да даде възможност на всеки, който желае, да тренира безплатно. 

Националното шахматно турне „Асеневци“ е разделено на два етапа – пролетен (през периода април-юни) и есенен (през периода септември ноември). Освен в Мездра, досега посланиците на шахмата вече гостуваха в Стралджа, Септември, Брацигово, Враца, Ямбол, Монтана, Козлодуй, Оряхово, Бяла Слатина, Джебел, Долна баня, Сухиндол и Априлци. Следващите спирки от турнето са Силистра (на 3 юни) и Крумовград (на 10 юни). 

Община Мездра поздравява всички деца по случай 1 юни, както им пожелава щастливо детство, много усмивки и веселие през лятната ваканция!